Nyheter

Värnamo kommun vill lyfta riksväg 27 och kust till kustbanan

Nyheter I ett upprop vill kommunen ha stöd av näringslivet för att påverka Trafikverket att göra insatser för förbättrad infrastruktur för förbindelser väst till öst.

Bild: Trafikverket

Enligt kommunen handlar det om att förbättra den svenska infrastrukturen avseende vägar och järnväg mellan Göteborg och Karlskrona/ Kalmar. Syftet är dels att förbättra den svenska infrastrukturen men ännu viktigare att koppla upp södra Sverige med östra och centrala Europa.

Kommunen hänvisar till att man behöver tillgång till växande marknad. Baltic-Link omfattar riksväg 27, kust till kustbanan Göteborg–Kalmar/Karlskrona och färjelinjen mellan Karlskrona och Gdynia. Stråket, med väg, järnväg och färjelinje, knyter ihop Skandinavien med Öst- och Centraleuropa och ger därmed företag i södra Sverige tillgång till en kraftigt växande marknad.

På andra sidan Östersjön tar nämligen en annan korridor vid – den Baltisk/Adriatiska. Den leden, med både väg och järnväg ner till Adriatiska havet samt förgreningar österut mot Asien, har de senaste åren byggts ut i mycket stor omfattning. Till skillnad från Baltic-Link så är den en del av EU:s stomnätverk av infrastruktur, vilket innebär att EU medfinansierar satsningarna.

Kommunen pekar på att såväl företag som medborgare är vinnare om Baltic-Link blir en del av EU:s nätverk:

Företagare

  • Satsningar på stråket ger snabbare och effektivare godstransporter till och från Värnamo kommun.
  • Det ger också snabbare persontransporter, vilket ger förbättrade möjligheter till kompetensförsörjning.
  • Det sätter Värnamo på kartan både i ett nationellt och internationellt perspektiv vilket gynnar både befintliga företag samt ökar möjligheten till företagsetableringar. 
  • Värnamo knyts samman med Central/Östeuropa och i förlängningen Asien, vilket öppnar upp helt nya import- och exportmöjligheter.

Medborgare i Värnamo kommun

  • Utbyggd infrastruktur kan ge bättre persontransporter både till grannkommuner och till Stockholm och Göteborg.
  • En satsning på stråket kan innebära många nya arbetstillfällen i Värnamo.
  • Överflyttning av transporter från vägar till järnväg betyder säkrare vägar och mer miljövänlig logistik.
Taggar

Dela


1 reaktion på Värnamo kommun vill lyfta riksväg 27 och kust till kustbanan

Kommentarsfunktionen är stängd