Nyheter

Värnamo kommun är på tårna gällande coronapandemin

Nyheter Sedan två veckor tillbaka arbetar Värnamo kommun i stabsläge

Staben i möte

Värnamo kommun har tidigare arbetat med en kommunövergripande arbetsgrupp men valde sedan två veckor tillbaka att gå in i stabsläge. Detta för att främst säkra uthålligheten.

Hur är ni organiserade?

– Vi arbetar enligt traditionell stabsmodell, säger Marcus Skytt som är stabschef. Han berättar att stabens uppgift är att arbeta med de övergripande frågorna för uthållighet och personalförsörjning. Staben fyller sin funktion men det är ute i verksamheterna som det viktiga arbetet sker.

I staben ingår chef och funktioner för analys, lägesbild, kommunikation, personalförsörjning, dokumentation och utvärdering. Staben träffas minst tre gånger varje vecka för att vara väl uppdaterade och beredda om det sker tvära kast och behov av nya insatser.

– Alla funktionerna har en mycket stor betydelse för hur vi löser våra uppgifter, menar Marcus Skytt. I all krishantering pratas det alltid om före, under och efter en kris. Tiden före krisen byggde man kunskap i kommunen genom den uppdaterade pandemiplan som antogs i vintras. Nu under krisen arbetar man i de funktioner som nämns, alla lika viktiga och när krisen är över så tar det stora utvärderingsarbetet vid. Det är då utvärderings- och dokumentationsfunktionerna ska ge ett underlag för hur kommunen ska utveckla och eventuellt förändra sin krishanteringsorganisation.

För att hålla kommunen i sin helhet uppdaterad träffas en inriktnings- och samordningsfunktion varje måndag. I den grupp ingår staben, kommunens ledningsgrupp, Värnamo näringsliv, Värnamo city, Finnvedsbostäder, Värnamo kommunala fastighetsbolag och polisen.

Dessutom har staben fyra arbetsgrupper och dessa är:

  •  Tillgång till varor och tjänster
  •  Trygghet, från människors vardagstrygghet till brottsförebyggande åtgärder
  •  Näringsliv
  •  Personalförsörjning och arbetsmiljö

Hur ser det ut med skyddssutrustning?

– För närvarande ser det bra ut och det känns som att vi är uthålliga, enligt Marcus Skytt som dock påpekar att man måste följa materialläget noga kontinuerligt.

Hur ser läget ut med pandemin?

– Några exakta siffror på smittade har jag inte, säger Marcus Skytt men bekräftar att de har smittade fall i ett särskilt boende. När det gäller personalsituationen är naturligtvis omsorgs- och sjukvårdssidan hårt pressad och där följer man noga vad som händer.

– Vi dammsuger olika kompetenser inom kommunen, menar Marcus Skytt i syfte att kunna förstärka omsorgen med personal från andra delar inom kommunen. Det ideala är naturligtvis att de som känner att de kan göra en insats räcker upp handen och går in i en ny roll under en tid framöver.

Marcus Skytt känner sig trygg i sin roll som stabschef och tycker att de har hittat ett arbetssätt som kan och ska erbjuda alla i Värnamo kommun en trygg kommun som ta ansvar.

Taggar

Dela