Nyheter

Vargangrepp i Ålaryd – skyddsjakt inatt

Nyheter Natten till idag har två lamm dödats och fem skadats vid ett vargangrepp i Ålaryd, en mil väster om Skillingaryd. "Är det inte meningen att vi ska kunna ha får"? Länsstyrelsen uppmanar djurägare att se till sina djur direkt på morgonen

Arkivfoto; Fårutsläpp i Ålaryd 2018

Länsstyrelsen utökar och förlänger nu skyddsjakten på varg då ytterligare ett angrepp har skett i länet. Inatt har två lamm dödats och fem skadats vid ett angrepp på en gård en mil väster om Skillingaryd.

Det här är bara ett av flera vargangrepp i länet på kort tid och djurägare i området uppmanas nu att om möjligt se till sina djur direkt på morgonen så att nya angrepp kan upptäckas så snart som möjligt.

Texten uppdaterad kl 18.20;

Bengt Andreasson i Ålaryd är riktigt arg och ledsen.

– Ja, det är här tyvärr. Är det inte meningen att vi ska kunna ha får hos oss? Länsstyrelsen har varit här hela dagen och kommer att ha skyddsjakten inatt, så det är proffs som sköter skyddsjakten i bygden, och ofta kommer vargen tillbaka till samma plats dygnet efter. Vi har fem skadade lamm här nu och jag tror att två av dem måste avlivas då de är så pass illa däran. Det var bagglamm jag hade i hagen intill oss här i Ålaryd. De övriga är på annat bete och har klarat sig, säger en frustrerad Bengt när vi når honom på telefon.

Länsstyrelsen informerade djurägare i Vaggeryd, Värnamo, Gislaved och Gnosjö kommuner under eftermiddagen att de, idag, har fattat beslut om jaktområdet för den pågående skyddsjakten efter varg även ska innefatta Vaggeryds kommun, västra delen om E4:an, och ett muntligt beslut har fattats om att förlänga jakten till sista augusti. Skyddsjakten får enbart genomföras av personer som är utsedda av jaktledaren.

Filmen nedan visar den ”goa baggen”, han är 1,5 år, och är ”illa däran” efter nattens vargangrepp i Ålaryd.

Taggar

Dela