Nyheter

Var ute i god tid om du vill göra nytt pass

Nyheter Väntetiden är relativt lång för att få nytt pass och första tiden i Värnamo är i dagsläget i början av september.

Ska man ut och resa är det bra att kontrollera att man har ett giltigt pass och det är smart att i god tid boka in tid för att göra ett nytt om det skulle behövas. Ett pass tar max sex arbetsdagar i tillverkningstid, men för att få boka en ledig tid för nytt pass kan det ta några veckor.

– Vi hade en kille som åkte från Malmö hit för att göra nytt pass. Han var egentligen beredd att åka ända till Stockholm när han upptäckte att vi hade en ledig tid, berättar de i receptionen på polisstationen i Värnamo.

Anette Timmer, som är gruppchef för receptionen i Värnamo, har jobbat där i 16 år och trivs ypperligt med sitt jobb.

– Det är så roligt att få hjälpa till. Det kan komma in familjer som ska skaffa pass och åka utomlands och det fullkomligt lyser i ögonen på dem när de berättar. Jag brinner verkligen för mitt jobb och jag tycker alltid att det är roligt att gå till jobbet. Dessutom har jag världens bästa tjejer här i receptionen, ibland kan det vara mycket och vara struligt men vi hjälps åt. Har man bara ett leende och försöker hjälpa till så kommer man långt, berättar Anette.

– Det är ju en del väntetid på att göra pass för vi har ju ganska många andra tjänster här som hittegodsavdelning, anmälan och inlämning av skrotvapen. Men vi släpper nya tider så ofta vi kan. Man kan göra sitt pass på vilken polisstation som helst i Sverige och sedan hämta det på en annan om man skulle vilja, fortsätter hon.

– Jag rekommenderar att vara ute i god tid och om man har familjemedlemmar som är utomlands, alltid ha ett giltigt pass om man skulle behöva åka akut. I veckan har vi också fått de nya identitetskorten med flagga och fingeravtryck som ska vara samma i hela EU. Viktigt att veta är att dessa gäller som resehandling om man till exempel gör ett id-kort till sitt fjortonåriga barn, att de kan resa utomlands med detta. Det kan vara bra att veta, avslutar Anette.

Anette Timmer, gruppchef i receptionen hos polisen i Värnamo

Taggar

Dela