Nyheter

Vänsterpartiet till Bryssel

Nyheter Vänsterpartiet i Jönköpings län har delat med sig av ett resereferat från  helgens studiebesök i Bryssel som publiceras här.

Vänsterpartiet i Jönköpings län gjorde i helgen en studieresa till Bryssel. Foto: Privat

Valrörelsen inför nästa års kommande val till Europarlamentet har startat i Jönköpings län.

I allafall smygstartat.  I helgen åkte en busslast vänsterpartister från Jönköpings län på studieresa till Bryssel för att lära sig mer om EU i allmänhet och Vänsterpartiets Europapolitik i synnerhet.

Vänsterpartiet vill lyfta EU-politiken högre upp på den politiska agendan i Sverige, både på riks-, regional- och lokalnivå.  Som en del av detta åkte 30 partikamrater från nästan alla av distriktets föreningar på studieresa till Bryssel torsdag-söndag i förra veckan.

En del av syftet med resan är att använda den som ett avstamp inför den kommande EU-valrörelsen.  Att partiet valde buss före flyg var ett medvetet val för minsta möjliga miljöpåverkan. Bussen är godkänd enligt den senaste miljöklassningen för dieseldrivna fordon, Euro 6.

Bussen avgick tidigt från Jönköping tidigt på torsdagsmorgonen och plockade även upp passagerare i Vaggeryd, Skillingaryd och Värnamo. Efter 18 timmar på motorväg och färjor mellan Sverige/Danmark och Danmark/Tyskland kom gruppen slutligen fram till Bryssel strax efter klockan ett natten till fredag.

Några timmars sömn senare visade Jönköpingsdistriktets politiska sekreterare Jan Å Johansson runt i EU-kvarteren och berättade om EU och EU-institutionerna och deras historia. Han har tidigare jobbat i många år för Vänsterpartiet i EU-parlamentet och bjöd på många anekdoter från spelet bakom kulisserna i EU-politiken.  Därefter besökte gruppen Europaparlamentet där man bland annat fick träffa Vänsterpartiets EU-parlamentsledamot Malin Björk och delar av hennes stab.

Malin Björk berättade om sitt arbete i parlamentet, den kommande valrörelsen och vilka frågor som står högst upp på dagordningen. Gruppen fick även chans att ställa egna frågor, bland annat om Vänsterpartiets roll i Europapolitiken.   Fredagen fortsatte sedan med rundvandring i kvarteren kring EU-institutionerna samt de ”afrikanska kvarteren” i Bryssel.

Lördagen inleddes med rundvandring i de äldre kvarteren i centrala Bryssel som Grand Place med bland annat det gamla stadshuset och den världsberömda statyn av den lille kissande pojken, Manneken Pis.  På lördagseftermiddagen var gruppen inbjuden till Vänsterpartiets belgiska systerparti Par du Travail de Belgique i centrala Bryssel. Man fick lyssna på en föreläsning om partiets historia och hur det under de senaste 15 åren ”moderniserats”.

Bland de mest uppskattade inslagen på hela resan var sedan när gruppen fick lyssna på en person som jobbar som läkare på en av elva vårdcentraler, Médicine pour le Peuple. som drivs av partiet men som finansieras med statliga medel. Vårdcentralerna ligger ofta i socioekonomiskt utsatta områden med hög arbetslöshet, låg medellivslängd och fattigdom. Man erbjuder även gratis vård till papperslösa människor utan byråkratiskt krångel.   Tidigt på söndag morgon vände bussen hemåt mot Småland igen där man var framme runt midnatt.

Foto: Privat

Taggar

Dela