Nyheter

Vandalorum i unikt projekt

Nyheter I dag gick startskottet för ett unik projekt i Vandalorum i Värnamo.

Maya Lauridsen Fæch från Lendager Group och museichefen för Vandalorum, Elna Svenle.  [1/4]

Ettt 50-tal elever deltog vid dagens arbetsmöte.  [2/4]

Maya Lauridsen Fæch berättade hur man gtar återvinning ett steg längre.  [3/4]

Tolv företag i Gnosjöregionen kommer att få besök av studenterna.  [4/4]

Det är ett projekt som handlar om återvinning, eller mer exakt, om att inte bara återvinna utan återanvända och förädla överblivet material.
Industri- och universitetssamarbetet Wasteland är ett samarbete mellan Vandalorum, det danska arkitektkontoret Lendager Group och tre svenska universitet.

I dag samlades ett 50-tal elever från Konstfack i Stockholm, Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet i Växjö i Vandalurum för att delta i ett arbetsmöte
Deltagarna fick bland annat lyssna till en inspirerande föreläsning av Maya Lauridsen Fæch från den danska arkitektfirman.

Hon talade om projekt Wasteland, som resulterat i en utställning som visas i Vandalorum just nu med underrubriken ” från avfall till arkitektur”.
Efter föreläsningen var det dags för eleverna att ge sig ut i verkligheten i GGVV-området.
Tolv företag ingår också i projektet och i dag skulle de göras besök hos DS Smith Packaging, Gafs Kartong, Garo, HordaGruppen, Horda Stans, Källemo, Mikroponent, Proton Lighting, Stolab, Strömslunds Snickeri, Swedese och Värnamo Sängkläder.

Syftet med samarbetet är att de deltagande industrierna tillsammans med studenterna ska ges förutsättningar att analysera industrins avfall samt finna nya sätt att värdera och använda det.
Studenternas uppgift blir att i samarbete med experter inom hållbarhet och cirkulär ekonomi vid Lendager Group samt med den aktuella industrin utveckla idéer för material- eller produktframställning baserad på det avfall som den specifika industrin genererar.
Resultatet av det hela kommer att visas vid en separat utställning som öppnar i november 2018 och håller på till januari nästa år.

Taggar

Dela