Nyheter

Vandalorum – omtyckt turistmål

Nyheter Utanför Vandalorum i Värnamo fanns få lediga parkeringsplatser där utställningarna lockar sommarlediga 

Ser ni vad det är bland träden utanför Vandalorum?  [1/6]

- Vi har många besökare här under sommaren, tror att de flesta är på resande fot, menar Filippa som bor i Värnamo under sommaren.  [2/6]

Svenska traditioner kan köpas i bokform  [3/6]

Vandalorum  [4/6]

Besökare löser biljett hos Filippa  [5/6]

Omtyckt turistmål  [6/6]

Filippa jobbar i Vandalorums reception och mellan besökarna som anländer hinner vi få några ord med henne. 

– Det är både svenska och utländska turister som stannar till hos oss. Under måndagen hade vi närmare 400 besökare här på en dag och jag tror att de flesta är på resande fot, berättar Filippa som bor i Värnamo under sommaren och jobbar med att vägleda turisterna på Vandalorum som är ortens museum för konst och design. 

Under sommaren kan man bland annat besöka ett ”Skolöst landskap” som är arrangerat av Markus Emilsson i lada nummer tre som är Smålands konstarkiv. I det skolösa landskapet får man uppleva ett ljud- och skulpturkonstverk i en värld av konstnärliga gestaltningar och glasskulpturer. Med Markus Emilsson i hörlurarna ledsagas man mellan skiftande installationer som utmanar, leker och reflekterar gemenskap och mellanmänskliga möten. 

I en av Vandalorums utställningslador finns Anton Alvarez som från början var ett tomt rum där sju ton lera togs in och pressades igenom en specialbyggd maskin som konstnären byggt själv och från leran blir det ett helt nytt hantverk. Maskinen liknar ett spinnrockshjul med trådrullar fästa på kanten. Innan trådarna löper samman i hjulens mitt doppas de i lim och sedan lindas de tätt runt de föremål som sticks in i hjulet. Det enda som behövs är tråd, lim och spillbitar av trä, plast eller metall. Skapandet sker i stunden medan hjulet virar de limdränkta trådarna runt ett material. Processen kräver koncentration och precision. 

Vandalorum är ett museum för regional, nationell och internationell samtidskonst och design. Museet stiftades av Smålands Konstnärsförbund och Smålands Konstarkiv med Sven Lundh som initiativtagare och företrädare för konstnärerna. 

Vandalorum invigdes 2011 och är byggt enligt ett originalkoncept av den italienska arkitekten Renzo Piano. Inspirationen har arkitekten hämtat från lokala byggnadskonstruktioner och framför allt från den monumentala röda torkladan som en gång fanns på samma plats där Vandalorum i dag finns. 

Taggar

Dela