Nyheter

Våld mot kvinnor ska förebyggas

Nyheter Vid förra kommunfullmäktigemötet fick åhörarna veta att Värnamo kommun aktivt arbetar för att motverka våld mot kvinnor.

Ulla Gradeen och hennes partikamrater i (S) har skrivit en interpellation om våld mot kvinnortill kommunstyrelsen ordförande, Hans-Göran Johansson (C).

Detta som ett svar på en motion skriven av Miljöpartiet de gröna där partiet krävde att det skulle tillsättas en tjänst som kvinnofridssamordnare.
Motionen avslogs med motiveringen att arbetet redan görs, inom ramen av Medborgarförvaltningens verksamhet. Exempelvis genom kvinnojourens verksamhet.

Maria Johansson (C) menade att det är bättre att vässa de nuvarande tjänsterna än att tillsätta nya tjänster.
Nu hakar Socialdemokraterna på debatten genom att till nästa kommunfullmäktigemöte den 25 januari leverera en  interpellation till kommunstyrelsen ordförande, Hans-Göran Johansson (C).
Partiet vill veta hur kommunens övriga nämnder arbetar för att förebygga våld mot kvinnor.

Socialdemokraterna höll visserligen med Maria Johansson om att vässa befintliga tjänster.
Men de har nu flera följdfrågor som de vill ha svar på.
– Vi Socialdemokrater undrar hur man inom de andra förvaltningarna arbetar med våld i nära relationer både för att hantera konsekvenserna men också ur ett förebyggande perspektiv, skriver de i sin interpellation.

Vidare skriver de:
– Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige visar en statistik av ökat våld i nära relation. Statistiken visar också att kvinnor och tjejer med funktionshinder utsatts för våld i minst lika hög grad om inte mer på grund av den beroendeställning som de finner sig i. De riskerar dessutom att utsättas för upprepat våld av personen de är vårdberoende av och här är barn en särskilt utsatt grupp.
– Vad behöver göras och hur långt har vi kommit med arbetet i kommunen, lyder sista frågan i interpellationen som skrivits under av socialdemokraterna Ulla Gradeen, Azra Muranovic och Bo Svedberg

Taggar

Dela