Nyheter

Väg stängs för tryggare skolväg

Nyheter Snart öppnar Exposkolan. Nu vill kommunen ha säkrare vägar till skolan för skolbarnen.

Kommunen vill ha säkrare väg för skolbarnen till Exposkolan. Foto: Värnamo.se

När nu Exposkolan nu öppnas kommer en av vägarna i närheten av skolan att stängas av för biltrafik. Allt för att skolbarnen ska få en säkrare väg till skolan.

Det är Blomstervägens södra in- och utfart som kommer att stängas för biltrafik. Samtidigt vill kommunen bygga en ny gång- och cykelväg på den södra sidan av Ringvägen mellan Expovägen och Lingonvägen.

Övergångsstället över Ringvägen kommer att byggas upphöjt för att dämpa hastigheten på motortrafiken. Gång- och cykeltrafikanterna kommer att passerar ett körfält i taget för att höja uppmärksamheten och därmed förbättra trafiksäkerheten. Vänster- och högersvängfält målas på den norra delen av Expovägen för att öka tydligheten och förbättra trafikflödet ut på Ringvägen.

Under ungefär två veckors tid i slutet av augusti och början av september kommer  Ringvägen vara avstängd för biltrafik från Expovägen till Lingonvägen. Gång- och cykelvägen på den norra sidan av Ringvägen kommer inte vara avstängd under den tiden och en säker passage över Ringvägen kommer hållas öppen för gående och cyklister i anslutning till arbetsområdet.Kommunen kommer också att måla upp rekommenderade skolvägar med gul färg.
Under hösten 2019 kommer Tekniska förvaltningen att utreda möjligheten till ett övergångsställe på Expovägen i höjd med Ica Kvantum så att det är möjligt att passera Expovägen på ett säkrare vis.

Taggar

8 reaktioner på Väg stängs för tryggare skolväg

Får hoppas detta nu medför att väg rekommendationerna som nu ges på gps mm till främmande tung trafik upphör: Som det nu är leds tung trafiken in via Vråenvägen till Ringvägen istället för genomfartsleden via Malmöplan.
Dagligen sker här flera nära olyckstillfällen när ungar med högerreglen på sin sida i högfart från Amerikabacken -Malmstensgatan korsar Vråenvägen där tungtrafik samt hastighets- rekordförare passerar som helt struntar i vråenvägens gällande väjningsplikt samt gällande 40 begränsningen.

Nu är det ju såhär ”orolig förälder” att högerregeln är ju baserad på kommunikation i trafiken. Ungar kan bara inte förvänta sig att alla ska stanna för det funkar inte så. Skulle jag alltid stanna? Ja jag tror ju det. Men även jag kan missa. DU kan missa. Berätta det för era barn så blir det nog bra! Dessutom nämner du 40 km i timmen. Du vet att det gäller cykel också va? För det vet inte alla cyklister det är ju ett som är säkert

Återigen är trafikåtgärderna allt för klena! Det är blir skolvägen för många barn från 10 år och uppåt. Barn i den åldern saknar förutsättningar för att bilda en utvecklad trafikförståelse. Här ska barnen själva om bilen kommer att stoppa. Blir nog inte frågan om, men när man får en allvarlig olycka i det övergångsstället. Barn ska ha möjlighet till en trygg skolväg. Här har man sparat pengar och valt enklaste utväg!

Låter ju onekligen dumt att tung trafik leds den vägen, MEN vore det in klokt att lära sina ungar att se sig för innan de korsar en väg/trafikerad oavsett vilka regler som gäller. Jag personligen skulle i dagens samhälle aldrig lita på att alla har stenkoll på vilka regler som gäller, och skulle därmed aldrig bara köra över en väg i hög fart bara för att jag enligt lagen har rätt att göra det. Det är inte konstigt att det sker så mycket olyckor ni för tiden med den mentaliteten, nä sunt förnuft och samarbete i teatrafiken är nog det vettigaste. (För övrigt är det idioti att man har väjningsplikt på en ringled, det är kanske det man borde ändra på först).

Högerregeln i Värnamo är lite som Jesus, alla vet om att han finns men det är ingen som har sett honom

Tänk om de kunde stänga av vägen alt göra så att genomfart är förbjudet vid Tånnögatan/Ringvägen oxå. Minst lika många barn om inte fler färdas på Tånnögatan varje dag och biltrafiken är hög och snabb

”(För övrigt är det idioti att man har väjningsplikt på en ringled, det är kanske det man borde ändra på först).”

Var finns dessa ringleder, är det något påfund av Iphoneförarna?

”Ringvägen vara avstängd för biltrafik från Expovägen till Lingonvägen.”

Vill kommun avlasta korsningen Ringvägen Expovägen för trafiken till Expovägen eller utfarten mot 151 och i bästa fall då permanent stänga sträckan mellan Expovägen Lingonvägen så finns två möjligheter: anslut slutet av Expovägen till gamla vägen mot E4 tunneln från Smultronvägen ca 300 m eller 175 meter ny väg mellan Nyponvägen och Expovägen dvs en bit bortanför nybyggda bussvägen och via den allmänningen som finns enl tomtkartan mellan Expovägen 5 och 7 upp till Nyponvägen Nybyggda bussvägen kommer nog annars bli en välanvänd genväg för mindre nogräknade förare.

Kommentarsfunktionen är stängd