Nyheter

Vaccinkrav på vårdpersonal – inte besöksförbud

Nyheter Regeringen vill permanenta möjligheten till besöksförbud i äldreomsorgen. Det vänder sig Liberalernas Anna Starbrink och Barbro Westerholm kraftigt emot .

I en artikel i Dagens Nyheter förespråkar de en annan ändring av smittskyddslagen: En tydlig förväntan att personal i vård och omsorg ska vara vaccinerad.

– Besöksförbudet var en plåga för många äldre och deras anhöriga. Vaccinet är det bästa skyddet vi har och i stället för att legalisera långvariga besöksförbud, bör vi vara tydliga med förväntan på personalen att vaccinera sig mot smittsamma sjukdomar. Och självklart bör inte något nytt besöksförbud införas i vinter, som regeringen öppnat för, säger Anna Starbrink (L), regionråd i Stockholm.

– Ensamhet och isolering orsakar redan stort lidande bland många äldre, besöksförbud gör isoleringen till norm. Det är inte acceptabelt att spärra in årsrika människor i deras hem. Vi har ett gemensamt ansvar i samhället att istället skydda de sårbara mot smittsamma sjukdomar på andra sätt, med skyddsutrustning, säkerhetsrutiner, testning – och vaccin, säger Barbro Westerholm (L), talesperson i årsrikas frågor.

– Smittskyddslagen bör ändras – men inte för att möjliggöra besöksförbud. I stället bör vi lagreglera att arbetsgivare har rätt att kräva av personer i patientnära yrken att de vaccinerar sig mot farliga smittor. Det gäller covid men även andra sjukdomar som mässling och pneumokocker, säger Anna Starbrink.

Bakgrund: Smittskyddslag, besöksförbud och vaccinkrav
Nyligen har regeringen tillsatt en utredning som ska se över smittskyddslagen för bättre skydd mot nya pandemier. Inriktningen är att underlätta och legalisera den typ av besöksförbud som vi såg under början av coronapandemin, och som visade sig inte förenliga med vår svenska lagstiftning.

I stället för att sträva efter nya sätt att skydda äldre, handlar de skarpa förslagen om hur sårbara äldre människor ska skyddas från smitta om att omyndigförklara dem och ge andra människor rätt att tvinga dem till isolering.

Regeringen pekar på flera saker de vill ändra på: Att personal idag inte har ”möjlighet att hindra dem som bor på ett särskilt boende att röra sig i lokalerna”. Och att det ”för de individer som saknar förmåga att ta ställning och samtycka finns … i dag ingen möjlighet att tvinga personen att tillfälligt flytta från sitt hem.” Därtill vill regeringen att det utreds ”om det finns ett behov av en möjlighet att besluta om isolering på något annat sätt än vad nuvarande lagstiftning medger”.

I utredningsdirektiven nämns inte det akuta och uppenbara problemet med att en stor andel av medarbetarna valt bort att vaccinera sig, trots att de därmed utgör en påtaglig risk för de människor som de är där för att vårda och ge omsorg.

Anna Starbrink och Barbro Westerholm. Pressbilder

Taggar

Dela


8 reaktioner på Vaccinkrav på vårdpersonal – inte besöksförbud

Inom hemtjänsten i Värnamo kommun förekommer idag ovaccinerad personal som jobbar mot de äldsta och sköraste. De som med stora ord och rubriker skulle skyddas. Vad gör man då? Ingenting! Ett stort svek mot de äldre och oss anhöriga. Har gjort allt och avstått för att skydda dem. Då kommer det hem ovaccinerad personal och man står där maktlös. Fegt och skamligt att inte våga omplacera. Eller kräva vaccination.

Ett ogrundat påstående! Brukare kan välja att få enbart vaccinerad personal. Oavsett om man är vaccinerad eller ej är man skyldig att följa skärpta hygien regler och i nära arbete använda munskydd. Inom äldreomsorgen har man inte haft ett enda covid fall på länge.

Va bra! Tala om till vem jag ska vända mig till för att få enbart vaccinerad personal i hemtjänsten hem till min anhörig?

Vaccinera folket som har hand om de äldre.

Hur konstigt är det?
Stryp möjligheterna för de ovaccinerade.
Inte vill jag lämna mitt knyte på en förskola med ovaccinerad personal.
Inte vill jag lämna mina nära och kära äldre till sjukvård eller boende för äldre till ovaccinerad personal.
Nej, både vårt lilla knyte och våra äldre dör ju.
Det har ju framkommit att de som vi ska främja dog först och mest.
Så hur Sverige sig ställas inför detta, det vet jag inte.
För hem till mig får de inte komma!

Spelar ingen roll att vaccinet är de bästa skyddet vi har om det inte hjälper. Varför är vi då där vi är nu om det är så himla bra då? Då hade ju inte besöksförbud behövts alls.

Allting händer just på grund av sådana som du! Folk som struntar att vaccinera sig och tror på dumheterna och konspirationsteorier. Alla inlagda på sjukhuset är just ovaccinerade. Ta ditt ansvar och vaccinera dig. Var skulle människor vara idag utan vaccin.

Det här vaccinet är så pass fantastiskt att du måste ta minst 3 doser och det hindrar inte någon smittspridning. Däremot kan det ge mig ett skydd mot att bli inlagd på sjukhus. Skydd mot ett virus som i regel ger en svårare förkylning för folk i min åldersgrupp som inte är överviktiga eller har några underliggande sjukdomar.

Vad jag däremot riskerar när jag tar det är ansiktsförlamning, blodproppar, myokardit och någon slags psykos där jag bara ber om att få mina friheter bortkastade och en längtan till att få leva i en polisstat. Papieren bitte!

Kommentarsfunktionen är stängd