Nyheter

Utredaren om minskningen: ”En markant nedgång”

Nyheter Barn- och utbildningsförvaltningens utredare kommenterar minskningen av kränkningsanmälningar inom skolan.

Barn- och utbildningsförvaltningens utredare kommenterar minskningen av kränkningsanmälningar inom skolan.

I förra veckan berättade vi om att anmälningar av kränkningar inom skolan i Värnamo kommun har minskat, från 157 anmälda fall under höstterminen 2020 till 113 under nuvarande hösttermin. En utveckling som gläder barn- och utbildningsförvaltningen. 

– Det är en markant nedgång från föregående år. Efter några år där vi ser att det har ökat verkar det som att vi äntligen får se ett trendbrott med en kraftig minskning av kränkningsanmälningar, säger Peter Claesson, kvalificerad utredare på barn- och utbildningsförvaltningen, och fortsätter:

Vi jobbar hårt med trygghet och studiero i många aspekter, både i värdegrundsarbetet, i det systematiska kvalitetsarbetet och i samtal med elever. Alla har rätt till en trygg skolgång och det är glädjande att insatserna vi gör ger resultat, säger han. 

Som vi tidigare har berättat inför barn- och utbildningsförvaltningen sitt nya digitala ärendehanteringssystem den 1 februari. Peter Claesson har goda förhoppningar med det nya digitala verktyget.

– För det första så kommer det underlätta för alla vuxna inom skolan att rapportera in det man ser. Vi har noterat att det finns ett mörkertal och vi hoppas på att fånga in alla incidenter som inträffat genom att göra det enkelt att rapportera in händelser.

Även om Peter Claesson är glad över utvecklingen, så finns det ett område som skolan har svårare att fånga upp; kränkningar på sociala medier. 

– Det som sker i den digitala världen är svårare att fånga upp. Det pratas mycket om kränkningar på sociala medier och det som sker utanför skoltid. I ett sådant läge behöver vi stöd från vårdnadshavare och att elever berättar för skolan. Får vi inte veta något, då går det kanske inte att göra någonting åt det. 

Taggar

Dela