Nyheter

Uppmärksammade minnesdag vid Rutan

Nyheter Förintelsens minnesdag har uppmärksammats över hela världen i dag, även i Värnamo.

Samlades vid Rutan. Privatbild

– Vi i Vänsterpartiet Värnamo bestämde oss för att inte låta denna dag gå förbi obemärkt. Att minnas är viktigt, för att om man inte minns vart man kommer ifrån så vet man inte heller vart man går. Vi vill minnas för att inte upprepa samma misstag som det har gjorts en gång i tiden. Att minnas blir allt mer relevant I dessa tider där främlingsfientlighet, fördomar och hat mot minoriteter tyvärr blir allt vanligare. Ingen ska behöva frukta för sitt liv, bara för att man är född I ”fel” familj, med ”fel” namn, med ”fel” etnicitet, ”fel” nationalitet, ”fel” modersmål, ”fel” sexuell läggning, ”fel” tro, eller annat, berättar  João Figueiredo.

Man tände ett ljus per deltagare och hade flera tryckta exemplar på Forum för levande historias miniutställning (länk) som delades ut till flera och hade en kartong med skor som en symbol för alla förintelseoffer.
– Vi samlades klockan 17 på Rutan på Flanadentorget. Den som ville sa några ord och vi hade en lång tyst stund .

– Uppslutningen blev bättre än vad vi hade förväntat oss, och det är vi glada för. Självklart planerar vi att arrangera en ny minnestund nästa år. Allt står kvar tills i morgon då vi kör förbi för att plocka det som eventuellt finns kvar, avlutar João Figueiredo.

Fakta Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2020 är det 75 år sedan.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

Läs mer (extern länk)

Taggar

2 reaktioner på Uppmärksammade minnesdag vid Rutan

Vänsterpartiet????
Stalin…var inte dålig på o ha´ihjäl judar han heller…
Är det lika stort hån…eller ett mindre…än det som SD…har fått för den sista tiden…
Är ingen anhängare av något av dessa två partier…men undrar bara i mitt stilla sinne…o spelas det…för galleriet nu igen…

Kommentarsfunktionen är stängd