Nyheter

Uppmanas att upplåta mark

Nyheter Länsstyrelsen går nu ut med en uppmaning till alla markägare att upplåta mark för skörd och bete.

Arkivfoto

Just nu råder det stor torka i Jönköpings län. Vallskördarna har hittills i år minskat med 20–80 procent och det krävs mycket regn en tid framöver för att återväxten i betesmarker och på åkermarker skall komma igång igen. Med anledning av detta är det viktigt att även marker som normalt sett bara putsas kan skördas skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen i Jönköpings län uppmanar därför alla markägare som inte har egna djur – såväl privatpersoner, bolag och kommuner – att låta djurhållare ta skörd från markerna. Det finns mycket mark i länet som inte skördas vid normalår. Dessa kan behövas nu. I flera kommuner lånas redan nu de kommunala grönytorna ut till bönderna för skörd och bete.

– Kan vi få fler kommuner att hjälpa till att stötta upp livsmedelsproducenterna här i länet vore det oerhört värdefullt, säger Lars Sandberg, avdelningschef på landsbygdsavdelningen vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Åkermarkens grödor bränns bort i hettan och betesmarkens tillväxt är obefintlig i den extrema värmen. Bete och foderbristen ökar i länet och andraskörden kommer troligtvis att torka bort. Detta gör att det kommer att råda stor brist på vallfoder och halm till djuren under höst och vinter, vilket kan leda till djurskyddsproblem.

– Vi ser exempel på lantbrukare som redan nu är tvungna att fodra djuren med det foder som är tänkt att användas i höst och vinter, säger Lars Sandberg.

Även årets spannmålsskörd kommer att påverkas kraftigt av torkan.

Rådgivningsorganisationerna uppmanar lantbrukare att ta vara på allt foder som är möjligt att hitta.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *