Undersökning: Så tänker politikerna om IFK och arenafrågan
Nyheter Politikerna har fått möjligheten att ge sin syn på IFK Värnamo och arenafrågan.

Politikerna har fått möjligheten att ge sin syn på IFK Värnamo och arenafrågan. Bild: HMXW arkitekter
De senaste veckorna har vi haft tematiska enkätfrågor kopplat till IFK Värnamos verksamhet och arenafrågan, med anledning av Bengt Göranssons insändare om ”Mer glamour än hemläxor?”
Men det är inte bara ni läsare som har fått tycka till i de olika frågorna. Vi har även skickat frågor till alla ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige, där de har getts chansen att få ge sin syn på IFK Värnamos verksamhet och arenafrågan. Totalt har har 79 personer fått ta del av frågorna, men endast fem av dem har valt att svara.
Första frågan löd: Hur många matcher har du sett IFK spela i år? Förra året?
– Alldeles för få! Jag hade önskat att jag haft möjlighet att gå på fler matcher, men tyvärr har spelschemat inte passat mitt schema”. En av de tre personerna hade inte sett någon match.
– Noll matcher
– Jag har sett tre på plats och ytterligare någon på tv.
– Jag har sett de flesta matcher på plats både i år och förra året. I och med att jag är med som funktionär är jag på plats men kan inte alltid följa spelet då. Självklart försöker jag följa laget så ofta jag kan, även om det ibland blir på tv. Det är inspirerande att se vad IFK åstadkommer, och lite ledsen blir man ju när laget inte lyckats få utdelning på det fina spel man ändå presterar. Man får komma ihåg vad detta betyder både sportsligt och i arbetet med ungdomar och föreningsliv. Jag känner en stolthet över vad laget betyder för Värnamo.
Andra frågan löd: Tycker du att det är viktigt att IFK har ett lag i allsvenskan?
– Det är positivt för kommunen att ha ett fotbollslag i allsvenskan.
– Tycker inte att det är viktigt, men kul att det finns några som kan sätta Värnamo på kartan. Tycker dock att det är lika viktigt för alla idrotter i Värnamo kommun att få samma möjlighet till resurser eller subventioner och inte bara en sport.
– Ja det är viktigt, både för kommunen, länet och sätter Värnamo på kartan nationellt. IFK Värnamo har blivit en symbol för vad en mindre kommun kan åstadkomma. Matcher lockar besökare från andra städer, vilket gynnar besöksnäringen och skapar attraktivitet.
– Knappast viktigt, men ett bra skyltfönster för Värnamo som ort. Anser att denna typ av elitsatsning i herrfotbollen kräver en mer resursrik organisation, så varför inte slå ihop IFK Värnamo och Jönköping Södra?
– Ja, absolut. Att IFK spelar i Allsvenskan är stort – inte bara för föreningen utan för hela kommunen. Det stärker Värnamos varumärke, skapar engagemang, och bidrar till lokal stolthet. Men det är också viktigt att det sker på ett ekonomiskt ansvarsfullt sätt. Förening och kommun har ett gemensamt ansvar för långsiktig hållbarhet.
Tredje frågan löd: Skulle du i dag rösta för eller emot att kommunen (om inga hinder förelåg) ska bygga och finansiera en ny fotbollsarena för 257 miljoner kronor (prisnivå juni 2023)?
– I dag skulle jag rösta emot. Om fotbollsförbundet nu godkänt Finnvedsvallen så finns ingen anledning att bygga en helt ny fotbollsarena.
– Emot, vi ska inte finansiera eller låna upp mer pengar än vi klarar av i kommunen. Tycker att våra skattepengar ska gå till vård, skola och omsorg i första hand.
– Om inga hinder föreligger tycker jag att man kan fortsätta utveckla Finnvedsvallen i stället för att bygga en helt ny arena.
– Definitivt inte, med hänsyn tagen till kommunens nuvarande ekonomiska situation.
– Det är en mycket stor investering, och även om vi ser värdet i en modern arena, så måste varje skattekrona användas med stor omsorg. Jag är öppen för dialog, men i nuläget finns frågor om både ny arena och om Finnvedsvallen som behöver svar, innan man kan fatta ett ansvarfullt beslut om en investering i den storleksordningen. Det handlar om att hitta balans mellan samhällsnytta, idrottslig utveckling och ekonomiskt ansvarstagande.
Fjärde frågan löd: Vilken nivå på en kommunal fotbollsarenas årliga driftsunderskott (hyressubvention) tycker du är rimlig?
– Det borde gå att jämföra med likvärdiga kommuner storleksmässigt och på så sätt hitta en rimlig nivå. Viktigt att både kommunen och klubben sköter sin ekonomi på ett långsiktigt hållbart sätt.
– Kommunen har och kommer inte att ha resurser för ett årlig driftsunderskott på grund av att vi har andra viktigare investeringar att ta hänsyn till. Detta är min privata åsikt.
– Svår fråga att svara på rakt upp och ner. Jag tycker framförallt att det är problematiskt Svenska fotbollsförbundet ställer för höga krav och att de borde vara utifrån vad en klubb genererar. Det är orimligt att den här kostnaderna ska ligga på en liten förening men det är rent krasst inte kommunens ansvar. Vi behöver kroka arm med näringslivet på olika sätt och nivåer.
– Svårt att svara på. Det viktiga är att planen håller god standard och går att använda för avsett syfte under en längre period. Damfotbollen och ungdomslaget klarar inte av att bära sina kostnader, så här behöver kommunen stötta upp.
– Det är svårt att sätta en exakt siffra, men generellt ska driftskostnader hållas på en nivå som står i proportion till nyttan för kommunen som helhet. Vi måste väga kostnader mot vad vi får i form av ökad attraktivitet, ungdomsverksamhet, besöksnäring och folkhälsa. Subventioner är motiverade, när vi säkerställer att de inte belastar annan viktig verksamhet som skola, vård och omsorg.
Femte frågan löd: Anser du att Värnamoborna har fått tillräckligt med information för att kunna bedöma exempelvis investeringens risker, driftsunderskott, alternativa lösningar eller kommunallagens eventuella begränsningar?
– Jag tror att den som önskat och orkat sätta sig in i allt har kunnat få fram den informationen. Men med alla turer som varit har det inte varit enkelt för någon att ha koll på allt, risker, ekonomiska konsekvenser och lagar att ta hänsyn till. Kommunen har många små och större föreningar som bär sin egen ekonomi utan extra stöd ifrån kommunen. Det är viktigt att de inte blir lidande för att kommunen har ett lag i allsvenskan. Lag som ligger i högre serier har oftast lättare att hitta sponsorer och de bör därför även själva ta ansvar för sin ekonomi och inte bara kräva att kommunen ska lösa allt. Som kommun behöver vi så långt det är möjligt behandla alla föreningar lika
– Nej, det har de inte. Man kunde önska att Värnamoborna skulle få sanningsenlig info. Detta gäller även politikerna. Ena stunden så får man inte bygga och renovera arenan som finns och i nästa stund får man det. Var kommer denna falska info ifrån till oss politiker?
– Jag tror det är svårt för gemene man att sätta sig in i kommunens budget och hur allt fungerar. Vi har bara en pengapåse och den skall räcka till mycket, framförallt välfärd. Alla investeringar medför en drift, alla lån medför en ränta och i Värnamo kommun amorterar vi 0 kr/ år trots vår höga låneskuld. Vi behöver göra bra resultat för att kunna finansiera kommande investeringar.
– Information har funnits, men om den varit tillräcklig är en annan fråga. Besluten som låg till grund för projektet togs under en tid när ekonomin var god och investeringsviljan hög. Ambitionen att komma i gång så fort som möjligt ledde till slarv när det handlar om en ordentlig utredning av miljökonsekvenserna.
– Vi kan alltid bli bättre på att kommunicera tydligt kring stora beslut, särskilt sådana som rör investeringar av det här slaget. Ambitionen är att ha full transparens och delaktighet som är viktiga principer i det kommunala arbetet och vi har ansträngt oss för att uppnå detta i vårt arbete. Om det finns brister i informationen måste vi rätta till det. Invånarna har rätt att förstå både möjligheter och risker, så att beslut fattas med förankring och ansvar.
För tydlighetens skull vill jag ännu en gång betona och förtydliga att samtliga ledamöter och ersättare i Värnamos kommunfullmäktige fått möjligheten att besvara frågorna och ge sin syn på ämnena, men att endast fem politiker tagit möjligheten att besvara dem. Med det sagt, så undrar jag:
Hur ser du på politikernas tankar i frågan?
Detta säger ju allt om våra politiker i Värnamo kommun.
Inte för fem öre intresserade av idrott.
Bara de får bra lön och parkeringdplats för sin bil. Politiker kommer ju ofta långväga ifrån.
En fråga som borde varit med är vad de tycker är bra i Värnamo och vad vi skall satsa på förutom skola, omsorg och vård.