Nyheter

Tufft ekonomiskt år för Medborgarnämnden

Nyheter Medborgarnämnden gjorde underskott 2019 och prognosen pekar på fortsatt underskott

När Medborgarnämnden hade möte gick man igenom den  prognos som tagits fram avseende ekonomin för nämndes verksamheter. 2019 gjordes ett stort underskott som, i stort sett uteslutande, berodde på att man inte fick de anslag som var budgeterade på Migrationsverket. För 2020 är det borta och det finns annat som man har med sig som belastar årets resultat. Dessutom är prognosen något gungig beroende på hur coronapandemin utvecklas och hur långvarig den blir.

I den prognos som presenterades idag redovisades ett minusresultat på 17 miljoner kronor, varav fem miljoner är direkta kostnader för pandemin. Kvar för verksamheten finns 12 miljoner kronor och de härrör sig till två områden.

Nämnden har beslutat att starta ett stödboende i egen regi för unga som behöver institutionsvård. Det är en kostnad på sex miljoner kronor som kommunfullmäktige inte behandlat ännu, utan det ligger i nämndens egna ekonomi.

– Vi väljer att starta detta boende för ungdomar med problem för att få bättre ekonomi på sikt, säger Arnold Carlzon som är ordförande i Medborgarnämnden. Han tillägger att institutionsvård hos externa aktörer är kostsamma och en egen verksamhet kommer att kunna drivas lika effektivt till lägre kostnad.

Ytterligare sex miljoner kronor kostar det att omforma och ändra prioritering av Arbetsmarknadscentret. I december förra året sades 16 personer upp och efter fackliga förhandlingar fastställdes uppsägningarna i februari/mars månad.

– De som sades upp har avtal som gör att de är kvar till och med kommande årsskifte, påpekar Arnold Carlzon. Han tillägger att de genomför ett antal tuffa åtgärder nu för att kunna presentera en budget i balans 2021.

Taggar

Dela