Nyheter

Tuffa tider för näringslivet

Nyheter Även om det ljusnat något den senast tiden har näringslivet hårda dagar framför sig

Pressbild

Det visar den undersökning som Handelskammaren i Jönköping genomfört i länet. Det är drygt 200 företag runt om i länet som svarat på ett stort antal frågor för att kunna ge en hygglig bild över stämningen bland företag i vårt län. De 47 frågorna skickades ut i slutet på maj och har handlat om allt från orderingång, behov av kompetensutveckling, personalfrågor som korttidspermttering och framtida varsel.

Det var en blandning av företag som svarade där den största andelen, drygt 45 %, representerade tillverkningsindustrin medan handel och konsultverksamhet låg på drygt 10% vardera. Den absoluta majoriteten av svaren kon från företag med en ägare eller familjeägda företag. De flesta ägare som svarade var män i åldern 41 – 60 år.

Flest svar fick Handelskammaren från företag i Värnamo kommun, som står för drygt 25% av de inkomna svaren. Vaggeryds kommun  var inte lika på tårna och en svarsfrekvens på lägre är 2% av de totala svaren.

När det gäller orderingången svarade tre av fyra företag att de märkt av minskad orderingång och en tredjedel svarade att de tappat mer än hälften av sina ordrar. Bland de orsaker som nämns finns svårigheten att få komponenter, problem gällande transporter. Det gäller såväl inom Sverige som till och från utlandet. För att ha en god konkurrenskraft menar de flesta att de krävs tillgång till finansiering i svåra tider, tillgång till kompetens personal, starka nätverk och möjlighet till fysiska möten.

Företagen pekar på vikten av att ekonomiska stödet för korttidspermitteringar fortsätter. Många pekar också på behov av att frångå LAS-regler. Det finns dessutom positiva svar kring de sänkta arbetsgivaravgifterna men på ett område önskade de sig mer. Det handlar om behovet att kunna testa sin personal för covid-19 för att få veta hur personalen mår och kunna planera för allas bästa. De ser dessutom ett stort behov av kompetensutveckling, framförallt inom IT/digitalsering men även produktionsprocesser och försäljning och marknadsföring.

En mycket stor andel av de svarande anger att de nyttjar eller kommer att nyttja möjligheten till korttidspermittering, men anser det vara besvärligt att det inte utgår ersättning vid semestrar eller annan frånvaro. Genom möjligheten till korttidspermittering har antalet varsel kunnat ligga på en förhållandevis låg nivå och få varsel har verkställts i uppsägningar.

Även om många är bekymrade över sin uthållighet säger över hälften av företagen inom handel, en tredjedel av tillverkningsindustrin och en fjärdedel inom konsulter att de inte känner sig oroliga för uthålligheten

Taggar

Dela


1 reaktion på Tuffa tider för näringslivet

Kommentarsfunktionen är stängd