Nyheter

Tips på plantering i trädgårdspalten

Nyheter Hur och vad ska jag plantera på framsidan av huset? Här ger vår trädgårdsexpert Susanne Smedberg tips

Läsarfråga; Jag håller på och gör i ordning min trädgård och framsidan av huset. Jag undrar vad är bäst att plantera på framsidan? Jag ville ha buxbom först men sedan insåg jag att många har tuja på stam och det kanske är smartare med tanke på vår växtzon. Vad tror du? Har du något träd du kan rekommendera? Det ska inte vara stort och mest dekorativt. Jag vill också ha lavendel men vilken sort klarar sig bäst och är lämplig att plantera nu i höst? Och slutligen vad tror du vilken blomma/buske skulle passa ihop med dessa ovan? Tanken är att sedan täcka runtomkring med vit dekoratiosten.

Susanne Smedberg svarar; Jag rekommenderar en uppstammad katsura, för den är underbar på våren i sitt bladutspring och har ganska små gracila blad på sommaren. Under hösten exploderas den i massor av olika höstfärger och som kronan på verket doftar då bladen pepparkaka eller som en del tycker nybakat bröd, så vid en entré blir den perfekt. Den går också att hålla efter med sekatör och häcksax.

Jag har flera boxbum av sorten Faulkner i min trädgård och den ligger i zon 5, även Polar ska fungera här, kanske därav namnet. Du kan även använda dig av klottuja, exempelvis ”Danica”, garanterat härdig här,  om du är efter den runda formen på marken och då slipper du även att formklippa den. Ett träd och uppstammad tuja tycker jag blir för mycket av samma. En rabatt lyfts av kontraster.

Välkommen med din fråga till tradgard@skillingaryd.nu så svarar vår trädgårdsexpert Susanne Smedberg från Broddarp.

 

Arkivfoto från Susanne Smedbergs trädgård i Broddarp

Taggar

Dela