Nyheter

Tillägg i reglemente ger kommunen rätt att stänga ytor 

Nyheter Kommunstyrelsen har sagt sitt. På kommande kommunfullmäktige beslutas om en tilläggsändring i kommunstyrelsens reglemente. Ett förslag som möjliggör för kommunen att stänga ytor.

Montage: Nkpg news

Enligt kapitel 8, första paragrafen i förordningen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 (2021:8) får en kommun meddela föreskrifter om förbud mot att vistas i en park, på en badplats eller på någon annan liknande särskilt angiven plats, om det på platsen finns en påtaglig risk för trängsel. 

I trettonde paragrafen i lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 (2021:4) finns ytterligare bestämmelser om sådana föreskrifter. 

Det är kommunen som bemyndigas att utfärda föreskrifter om förbud enligt förordningen. Lagstiftningen i sig säger inget om på vilken nivå beslut om förbud med stöd av bemyndigandet ska fattas. Beslutanderätten utgår därmed från fullmäktige. 

Behovet av att utfärda denna typ av föreskrifter om förbud kan uppstå med mycket kort varsel. Kommunledningsförvaltningen föreslår därför att rätten att utfärda föreskrifter om förbud att vistas i en park, på en badplats eller på någon annan liknande särskilt angiven plats, om det på platsen finns en påtaglig risk för trängsel, överlåts från kommunfullmäktige till kommunstyrelsen. Förändringen av mandatet sker genom ett tillägg i kommunstyrelsens reglemente. 

Under rubriken Delegering från fullmäktige, paragraf 12, föreslås följande tillägg: 

”I enlighet med förordningen om särskilda begränsningar för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19 (2021:8) får kommunstyrelsen, för kortare perioder, meddela föreskrifter om förbud mot att vistas i en park, på en badplats eller på någon annan liknande särskilt angiven plats, om det på platsen finns en påtaglig risk för trängsel.” 

Kommunstyrelsen beslutade att föreslå kommunfullmäktige att anta reviderat förslag till reglemente för kommunstyrelsen i enlighet med kommunledningsförvaltningens förslag. 

– Vi har fått en rekommendation från SKR att ha en sådan här pandemiparagraf, som utestänger medborgarna från av oss anvisade ytor. Det viktiga att poängtera är att regeländringen faller när pandemilagen faller, säger Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Taggar

Dela