Nyheter

Takkten har kul på hjul

Nyheter Norhedsstiftelsen gör daglig verksamhet rullande. 

Takkten AB:s personal och deltagare gör tummen upp för att ha kul på hjul. Bakre raden från vänster: Angelika Backman, Pirjo Hietala, Tony Svensson, Per-Erik Rydberg, Maria Scott och Dennis Twum. Främre raden från vänster: Anneli Åhlander, Angelique Uwimana, Conny Järletun, Peter Nord och Julia Johansson.  [1/9]

Dubbla platser ger dubbelt så mycket glädje! Maria Scott visar upp duocykeln, som är dekorerad med dödskallar och eldsflammor.  [2/9]

Cykelkärror används bland annat för leverans av varor till Erikshjälpen, när de åker och handlar och slänger skräp på återvinningen.  [3/9]

En trehjulig cykel har nyligen köpts in och framöver ska ytterligare en köpas in.  [4/9]

Conny Järletun och Peter Nord gör tummen upp för cykelsatsningen.  [5/9]

Glädjen är stor bland alla deltare! Per-Erik Rydberg och Maria Scott njuter i förarsätena.  [6/9]

Angelika Backman trivs i cykelsadeln.  [7/9]

– Man känner sig fri som en fågel. Det bästa med att cykla är att känna vinden i håret och att det är bra träning, säger Julia Johansson som har återfunnit charmen med cykling.  [8/9]

Pirjo Hietala sken i kapp med solen under cykelturen.  [9/9]

Den dagliga verksamheten Takkten AB ville göra något ytterligare för sina deltagare och utveckla verksamheten. De ansökte om pengar från Norhedsstiftelsen för att kunna köpa in cyklar till verksamheten.  

– Med hjälp av de pengar vi har fått har vi kunnat göra en cykelpark med begagnade cyklar, vi ska köpa in en trehjulig cykel till framöver. Vi använder cyklarna ganska flitigt då vi cyklar till och från Erikshjälpen med våra cykelkärror och levererar varor, vi åker till återvinningen och slänger skräp och vi kör och handlar. På tisdagarna levererar vi lunch till våra deltagare i caféet på Erikshjälpen och så cyklar vi för att det är kul med motion också. Det är uppskattat av alla deltagare, för det är kanske inte alltid alla får möjlighet att göra det när man har fysiska problem också, säger Anneli Åhlander.

Cyklarna är specialgjorda och kostar en del.

– Om man vill köpa en cykel själv så finns det möjlighet att ansöka om medel hos vissa fonder om man inte har råd att köpa en själv. En ny duocykel ligger runt 70 000 kronor och en trehjulig utan batteri mellan 15 till 20 000 kronor, så vi sliter på de här nu. Begagnade cyklar funkar jättebra, säger Anneli Åhlander.

Peter Nord ser flera fördelar med satsningen. 

– Ur miljöperspektiv är det här jättebra, för samhället vill ju att vi ska sluta köpa nytt nu. Vi har en kontakt som är bra på att restaurera cyklar, så det är jättebra att vi kan återanvända saker. Vi är också på ett område som inte är så backigt heller, där har vi en fördel. Skulle vi åka upp och ner från stan spå vet ju alla med cykel att det går inte utan elcyklar och framför allt med sådana här duocyklar, så vi är rätt placerade på så sett också, säger Peter Nord.

Trehjulingen som Julia Johansson kör dagen till ära är det senaste inköpet. Hon stormtrivs i cykelsadeln., 

– Det känns bra, faktiskt. Man känner sig fri som en fågel. Det bästa med att cykla är att känna vinden i håret och att det är bra träning, säger Julia.

Hon har nyligen lärt sig cykla på nytt och har fått blodad tand.

– Jag ska köpa mig en egen cykel också så att jag cykla precis vart jag vill. Jag håller på att lära mig trafikregler nu också, det kommer nya varje år känns det som, skrattar Julia. 

Taggar

Dela