Nyheter

Sverige har inte råd med en trasig sjukförsäkring

Nyheter Två lokala företrädare för Vänsterpartiet debatterar nedmonteringen av sjukförsäkringen.

Arbetssökande och sjuka i dag kan det sättas många likhetstecken mellan. För hur många sjuka är det inte i dag som blir hänvisade till att åter stå till arbetsmarknadens förfogande, dels för att få behålla sitt SGI men även för att Försäkringskassan fattat beslut om att de kan arbeta? Det här är en grupp som även betalar mer i skatt än de som har lön.

Sverige har inte råd med en trasig sjukförsäkring. Hur mycket pengar i byråkratiska turer och juridiska kostnader eller sjukvård och mänskligt lidande kostar inte alla dessa fall, som faller mellan stolarna i vårt nuvarande sjukförsäkringssystem?

I vår tid präglad av sociala medier ser vi många klagomål. Många mot politiker, inte minst mot dem som sitter i regeringen. Men glöm inte bort två viktiga saker:

Att det även finns politiker som försöker uppnå strukturella förändringar på hemmaplan. Många politiker i din närhet arbetar gratis: de lägger sin lediga tid på att lyssna, läsa, vara hörsamma och komma med förslag för Värnamo med omnejds bästa. Och bit per bit, kommun per kommun, åstadkommer vi stora förändringar i strukturen.

Den andra är att även du kan skapa en förändring: det är bra att klaga så att vi politiker kan vara uppmärksamma, men när det är dags att rösta måste man prioritera vilket samhälle man vill ha. Det räcker inte med politikernas fina ord, väljarna måste titta på hur partier och dess representanter har röstat och uttalat sig under mandatperioden! Och med det i hänsyn rösta för att Sverige återigen kan ha en sjukförsäkring värd att vara stolt över. Bara med den typen av engagemang kan vi skapa en förändring.

Nyligen kämpades det så pass mycket om marknadshyrorna att vi var oroliga att Försäkringskassans dåliga beteende skulle komma i skymundan. Vi får inte tillåta det. Vi får se till att det kommande året med de kommande politiska striderna fokuserar på hur vi kan laga denna trasiga sjukförsäkring som vi inte har råd med. Vi får inte tillåta oss själva att tänka att något slag är vunnet och att allting i samhället blir bra, bara för att det verkar vara den vettigaste utvecklingen eller att vi nyss vann en strid.

Finns det något vi kan lära oss av denna nedmontering av sjukförsäkringen är att ingenting är givet. Inte ens en vettig sjukförsäkring som värnar om människovärdet.

Annika Wretblad från Forsheda, Vänsterpartiet Värnamo
João Figueiredo, Vänsterpartiet Värnamo

Taggar

Dela


7 reaktioner på Sverige har inte råd med en trasig sjukförsäkring

Vadå ”inte råd med en trasig sjukförsäkring”.
Vi har ju ett ”trasigt pensionssystem” och en trasig skola, vård och polis samt ett avvecklat försvar plus en obefintlig beredskap och en gigantisk bostadsbrist.
På senare tid så talar man nu även om en elbrist.
Peka gärna ut en enda sak som har blivit till det bättre under de 10-20 senaste åren.

Så högervridna som Socialdemokraterna blivit blir jag inte förvånad om vi kommer att få se en liknande situation som i Grekland.

Det socialdemokratiska partiet Pasok gick högerut och gick från 43 procent av rösterna till 14 procent valet efteråt. I stället seglade vänsterpartiet Syriza upp och tog makten, främst på grund av att Pasok hade övergett sin traditionella väljarbas som sedan plockades upp av Syriza.

Vi ser redan nu samma utvecklingen där både fackförbund som Kommunal och hyresgästföreningen närmat sig Vänsterpartiet.

Vilken sjukförsäkring? Denna försvann i samband med att Alliansen regerade. Sedan dess finns bara spillror kvar.
Man får spara till sin egen sjukförsäkring så länge man är frisk så att man klarar försörjningen om man blir sjuk eller handikappad i ett senare skede.
Går folk fortfarande i tron att samhället backar upp när någon blir sjuk?
Ledsen men tyvärr inte. Tåget har redan gått.
Politikerna parasiterar på skattebetalarna utan att ge något tillbaka, så har det varit senaste två decennierna.

Ja, många vill nog rösta på ett parti som inte klara att hålla ordning på ens klockan eller att sitt partistöd.

@Magnus Carlsson

Det där var den före detta partiordföranden som var en skandal. Tyvärr tog hon Svantes plats. En sådan kan inte trycka ner ett helt parti.

Att falla mellan stolarna och bli som ett moment 21 är oftast myndigheternas mål.
Det är inte ett motto att ”alla ska vara med”.
En försäkring är ju en försäkring som vi alla vi har bidragit med våra skattepengar.
Den ska vara tänkt som ett skydd.
Men vilka skydd finns egentligen- när de som inget behöver kan narra sig till olika former och urholka vårt system, så de lilla människan som verkligen behöver sina försäkringar blir utan.
Fy skam i dagens Sverige.

Tack… värnamobo 3,14. Trevligt att se du svarade så bra på vår skrift.
Håll dig frisk och arbetsför så länge du kan!

Kommentarsfunktionen är stängd