Nyheter

Sven-Börje fick guld

Nyheter Utställare från föreningar i Värnamo och Skillingaryd med omnejd svarade för mycket fina prestationer vid årets enda frimärks- och vykortsutställning.

Guld och hederspris till Sven-Börje Ewers,  [1/12]

Jan Palmén i förbundets monter fick besök av bland andra Niclas Eriksson. Niclas är sekreterare i Värnamoföreningen  [2/12]

En del ur Värnamogruppen tar lite paus.  [3/12]

Leif Boork kikade på Per Bunnstads exponat  [4/12]

Leif Boork var inbjuden som föreläsare.  [5/12]

Per Bunnstad visade fem ramsidor kring fotboll.  [6/12]

Värnamobor var på plats för utställningen.  [7/12]

Medlemmar i Värnamoföreningen besökte Malmex.  [8/12]

Sven Karlsson från Värnamo är frimärkssamlare.  [9/12]

Baltsar Sandberg från Värnamo gästade Malmex.  [10/12]

Stig-Arne Svensson visade bland annat vykort från Anderstorp.  [11/12]

Björn Jonasson från Hestra är utställare och medlem i Värnamoföreningen.  [12/12]

Det var Malmex 2018 som nyligen avgjordes i Malmö och allra bäst gick det för Sven-Börje Ewers, tidigare Värnamobo men numera bosatt i Lund. Han nådde hela 93 poäng på den 100-gradiga skalan. Belöningen blev seger i klassen och guld. Det var 19 deltagare i denna klass. Totalt sett var han delad tvåa på hela utställningen där det fanns 120 exponat. Björn Jonasson från Hestra fick 80 poäng i samma klass.

I vykortsklassen blev Stig-Arne Svensson från Gnosjö fyra med 85 poäng för sitt exponat Småländska Anderstorp med Gyllenfors 1900–1965. Både

• Regional klass
I den regionala klassen fanns flera nya exponat. Björn Jonasson fick 75 poäng för sitt Skeppspost 1824–1950 och det var femteplats i klassen.

I open där man får blanda filateli med foton och mycket annat segrade Per Bunnstad från Skillingaryd med 88 poäng och det var tio poäng före tvåan i klassen. Hans exponat heter Min revansch på VM i fotboll 1958. Han blev totalfyra bland de 32 utställarna i den regionala klassen. Det var första gången han ställde ut detta exponat.

– Jag hade trott på 84–85 poäng så det gick bättre än förväntat, säger Per.
Han berättar att han troligen ska visa sitt exponat på en nordisk utställning om två år och hoppas då nå 90 poäng som i så fall belönas med guld. Högsta resultatet i open vid utställningar i Norden brukar ligga kring 90–91 poäng. I Malmö var det 91.

När man ska tävla med ett nytt exponat måste man börja i den regionala klassen och når man 75 poäng eller mer får man gå upp i nationell klass och man får inte tävla mer i den regionala klassen. Poängbedömningen är lika i de två klasserna.

• Leif Boork föreläste
Bland många besökare på plats märktes ishockeyoraklet Leif Boork som var inbjuden att hålla föredrag om vykort och frimärken med mera med anknytning till ishockey. Leif är samlare och förutom föredrag kikade han på utställningen.

Nästa år är det endast än så länge inbokat en förbundsutställning i Sverige och det är Jönköpings Filatelistförening som 100-årsjubilerar med en sådan i Huskvarna Folkets Park i april. Där handlar det enbart om regional klass. Möjligen blir det en nationell utställning på annan plats.

Nästa år blir det i övrigt ett jättearrangemang i Stockholm när brittiska föreningen Royal ordnar en klubbutställning där omsättningen för arrangemanget ligger kring 25 miljoner mot annars som regel kring en halv miljon för en nordisk eller nationell utställning. Det blir den största utställningen i Sverige sedan 1986.

Noteras kan att alla nämnda utställarna är medlemmar i Värnamo Filatelistförening men bor på andra orter.

Föreningen hade för övrigt anordnat en resa till Malmö där många medlemmar med ordförande Ronald Fasth i spetsen fick se den fina utställningen.

Taggar

Dela