Nyheter

Svedberg (S): Hela kommunen måste utvecklas och växa

Nyheter I en artikelserie lär vi känna våra ledamöter och ersättare som är invalda i kommunfullmäktige under mandatperioden. I dag träffar vi Bo Svedberg (S).

Bo Svedberg (S). Bild: David Alin

Kan du beskriva dig själv?

– Jag heter Bo Svedberg, bor i villa i Bredaryd men är född i Stockholm, flyttade i slutet av 1950-talet. Är 69 år och numera pensionär. Gift med Ann och har två utflugna barn, Sandra och Johan. Har jobbat som Internationell Svets specialist. (IWS) eller svetsansvarig på Laserkraft AB i Bredaryd. Var deltidsbrandman i Bredaryd i 36år. Jag sparkade boll i Bredaryds IK där jag även blev ledare inom ungdomsfotbollen både för flickor och grabbar. Är en föreningsmänniska och bygden trogen. Min politiska bana började när jag såg hur ungdomarnas möjligheter till att utvecklas inte var likvärdig, ytterområderna halkade efter centralorten. Det blev fritidsnämnden i mitten av 80-talet. Därefter har det rullat på med kommunfullmäktige, samhällsbyggnad, tekniska och kommunstyrelsen.

Har du önskat eller tilldelats platsen i kommunfullmäktige?

– Visst har jag haft mina egna önskningar med för att bli nominerad till kommunfullmäktige, då måste du få partiets förtroende men framför allt medborgarnas förtroende och detta visar sig efter valet.. Därefter är det valberedningens och medlemmarnas förtroende som erbjuder mig plats i någon av de olika nämnderna.

Vad är det för frågor som engagerar dig mest?

– Mitt engagemang ligger inom samhällsbyggnad och teknik- och fritidsnämnden. Jag vill vara med och utveckla hela kommunen och få den till att växa för alla.

Vad ser du fram emot under mandatperioden?

– Under denna mandatperiod gäller det att få ekonomin att gå ihop, att behålla den kvalitet som kommunen kan erbjuda utan att försämra för våra kommuninvånare.

—————

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen och kan liknas vid kommunens riksdag.

De röstberättigade invånarna i kommunen väljer fullmäktige i allmänna val vart fjärde år (samtidigt som riksdags- och regionvalet). I Värnamo består kommunfullmäktige av 51 ledamöter och 29 ledamöter. De flesta av dem har ett vanligt jobb och ägnar sig följaktligen åt politiken på fritiden.

Kommunfullmäktige fattar beslut i principiella frågor som rör kommunens organisation, ekonomi, övergripande planer och samhällsplanering. Fullmäktige bestämmer också hur de olika nämnderna sätts samman, vilka arbetsuppgifter de har och vilka som ska vara ledamöter. Mandatfördelningen 2022-2026 ser ut som följer:

Socialdemokraterna 14 mandat
Moderaterna 11 mandat
Sverigedemokraterna 9 mandat
Centerpartiet 8 mandat
Kristdemokraterna 5 mandat
Liberalerna 2 mandat
Vänsterpartiet 2 mandat

Taggar

1 reaktion på Svedberg (S): Hela kommunen måste utvecklas och växa

Kommentarsfunktionen är stängd