Nyheter

Svårt för kommunerna att planera framtiden

Nyheter Coronopandemin tvingar kommunen att skjuta på budgetarbetet

Att planera för framtiden är ofta att ställas inför ett tomt papper, men det brukar finnas grova konturer att utgå ifrån. Så är inte fallet för närvarande.

– Vi har mängder av frågor och tankar men hittar inga svar, menar Hans-Göran Johansson som är kommunstyrelsens ordförande. Normalt sett skull de vara inne i budgetarbetet för 2021 med sikte på att fastställa budgeten före semestern. Så blir inte fallet i år.

Kommunstyrelsen lämnade ett underlag till nämnder och styrelser i februari månad och det gäller fortfarande. Det innebär ett siffermaterial samt en begäran om att alla ska se till att få balans i sin ekonomi. Nu inleds ett fördjupat arbete ute i förvaltningar och i politiken för att kunna ha ett planeringsunderlag färdigt för att genomföra budgetarbetet efter semestern med ambition att fastställa budgeten för 2021 under tredje kvartalet.

Tidigare meddelade ni att det ökade statsbidraget inte skulle fördelas utan hamna i kommunens kassa. Har ser ni på de nya extra pengar som är utlovade?

– Enligt de beräkningar som gjorts skulle det komma drygt 50 miljoner till Värnamo kommun, säger Hans-Göran Johansson som tillägger att pengarna ännu inte är utbetalade. Han vill inte uttala sig om dessa pengar men principiellt gäller samma besked som tidigare.

– De extra pengar som nämnts kommer inte att gå ut i verksamheterna, enligt Hans-Göran Johansson. Han menar att summan på 50 miljoner i stort sett kommer att motsvara de tappade skatteintäkter som följer i pandemins spår.

Hans-Göran Johansson anser att det är mest rimligt i att använda pengarna för kommunens resultat. Att fördela dem till verksamheten skulle innebära besparingar inför 2022 då det inte finns några garantier att statsbidragen på den nivån kommer att permanentas.

Taggar

Dela


1 reaktion på Svårt för kommunerna att planera framtiden

Ska politikerna lata sig och inte göra sitt jobb tycker jag deras arvoden ska dras tillbaka tills de börjar jobba.

Kommentarsfunktionen är stängd