Nyheter

Stort kyrkligt engagemang för närradion

Nyheter Värnamo Närradioförening höll i går sitt årsmöte.

Värnamo Närradio höll i går sitt årsmöte.

Det är i år 40 år sedan Närradion blev först ut till att  bryta det statliga monopolet för radiosändning. Sen dess har ofantligt mycket skett. Nu kan var och en som så vill sätta igång en radiosändning, utan någon förening, utan höga kostnader för Post- o Telestyrelsen, som har hand om sändningsmaster.

Nu behövs ingen kontakt med en statlig myndighet med fem intyg för ansvarig utgivare. I den mån en enskild sänder pod utan musik, behövs inga höga kostnader för STIM och IFPI, upphovsrättskostnader och ersättningar till musikproducenter.
Tekniken förenklas från full bemannad studio till en inspelningsapparat  och dator med programvara. Man behöver inte ha styrelsemöten och årsmöten. Men vad förloras på vägen? Jo, gemenskap och samhörighet.

Det är det individualiserade samhället, splittrade om du så vill, som växer fram. I Värnamo är det snart 35 år sedan Närradion startade. Den har hållit samman kyrkor och församlingar.  Närradion är ett forum till gemenskap över församlingsgränserna.
Radion ger ett andligt innehåll till glädje, till uppmuntran och livsinspiration. När Värnamo Närradio igår kväll, den 13 mars, hade sitt årsmöte var en större skara samlad.

Inledningsvis talade Stefan Hedenborg från Besökstjänst, Svenska kyrkan. Han berättade om sin diakonala tjänst som kom till tack vare en donation på miljonbelopp från en kvinna, som vi vet lyssnade mycket på närradion utan att vara speciellt kyrkligt aktiv.

Det visar på att det kan vara så många fler som lyssnar än de som vanligtvis finns inom kyrkans väggar, att närradion fyller ett behov av närhet och socialitet.

De som sitter i Värnamo Närradioförenings styrelse är valda representanter från församlingarna: Ann-Mari Wiberg, ordförande, och Ulf Gustavsson från Svenska kyrkan. Lennart Karlsson, vice ordförande, och Anders Magnusson från Radio Duvan, Arken. Gert-Ove Göransson, sekreterare, och Lennarth Ekerstam, teknisk expert, från Alliansförsamlingen och Sol-Britt Larsson från Radio MK, Missionskyrkan.

Ett par föreningar har kommit till på senare år. Det är Shalom Värnamo som representeras av Anders Lägersten och Böneberget Lidnäs som representeras av Stig Eriksson.

Föreningen har två adjungerade: Gunilla Ljunggren som kassör och LeChi Tran för integration. VKS-Värnamo Kristna Samarbetsråd, som kvarstår som en sändande radioförening, representeras av Ulf Fransson och Pär-Magnus Möller.

Föreningen har en omsättning på ca 140.000 kronor. I sin verksamhet produceras morgonandakter lokalt och sänder fortfarande Musikstunden repris.

På Fredagarna sänds musikprogram som inkluderar information om helgens och veckans samlingar i kyrkorna. I närradion sänds också program som hämtas hem från KRN – Kristna Radionätet och Sveriges Kristna Radio.               Text: Ann-Mari Wiberg

Stefan Hedenborg från Svenska kyrkan

Taggar