Nyheter

Stort intresse för hemmalabb

Nyheter Exploderande planeter, hydrauliska lyftkranar och potatisdrivna digitalklockor. Intresset är stort för digital, experimentell sportlovsaktivitet.

En potatisdriven digitalklocka är ett av experimenten som väntar för tekniktörstande ungdomar. Foto: Lena Bjuvensjö

I år arrangerar Campus Värnamos Teknikcenter ”hemmalabb”. Aktiviteten arrangeras i samarbete med biblioteket, Fusion (Astronomisk Ungdoms lokalförening) och kemiläraren Aldijana Puskar Imsirovic, som till vardags arbetar på Finnvedens gymnasium. Aktiviteten består av att via digitala möten göra experiment hemma. Till sin hjälp har deltagarna material som de hämtar ut på biblioteket. 

– Här på teknikcenter är vi duktiga på att sända digitalt. Vi började spåna på vad vi ska ha för aktiviteter och fick kontakt med Astronomisk Ungdom och Aldijana. Vi pratade om att samarbeta under höstlovet, men eftersom vi hade redan ett körschema, så tänkte vi att vi kör tillsammans på sportlovet i stället, säger Lena Bjuvensjö, teknikinspiratör på teknikcenter. 

Deltagarna får under ett par timmar möjligheten att via materialet som hämtas ut bygga alltifrån exploderande planeter till potatisdrivna digitalklockor.

– Vi vill sprida vidare både teknik och naturvetenskap och ser det här som en möjligt att skapa en teknisk miljö runt en sportlovsaktivitet, säger Lena Bjuvensjö.

Hittills har intresset varit stort, men det finns fortfarande platser kvar för de som vill anmäla sig.

– Tre platser till måndag och en till på tisdag, avrundar Lena Bjuvensjö. 

Taggar

Dela