Nyheter

Stort intresse för att följa Oscarsgalan direkt

Nyheter Drygt 50 personer tillbringade en stor del av natten på Gummifabriken för att heja fram filmen The Square.  

Oscarsmingel på Gummifabriken  [1/5]

Välklädda galabesökare.  [2/5]

Ett 50-tal personer kom för att mingla.  [3/5]

Uppklädda, redo för Oscarsgalan.  [4/5]

Galasnittar fungerade fins som nattmat.  [5/5]

Att så många som 50 personer skulle komma till Gummifabrikens egen ”Oscarsgala” var lite otippat.

Men tillställningen var unik. Biografen på Gummifabriken var enda i hela Sverige där det gick att följa festligheterna på galan direkt, dia länk och på en stor filmduk.

Inramningen blev ändå mycket festlig. Oscarskvällen i Värnamo började med en stor galamiddag på Madame Brasserie & Café i Gummifabriken.

Några timmar senare öppnades dörrarna till den största av de fyra biosalongerna. Uppklädda och optimistiska började sedan gästerna ett mingel som höll på nästan ända till soluppgången.

Enda smolket i bägaren var förmodligen bara det faktum att det inte blev något pris för The Square, på svenska Rutan.

En som kämpade sig igenom den långa natten var kommundirektören i Värnamo, Ulf Svensson.

–  Bara att vara nominerad var en framgång. Jag är imponerad av tillställningen, men det var ett långt förspel innan det började hända någonting. Röda mattan kanske vore något för kommunfullmäktige, funderade kommundirektören.

En som också trivdes på Oscarsfesten i Värnamo var numera pensionerade  radioreportern Karin Malmsten.

– Det var festligt att sitta framför en jätteduk, men luften gick ur lite när varken The Square eller Last men in Aleppo vann.
– Jag är glad att jag gick hit, det kan man unna sig som nybliven pensionär.

Just storleken hade i detta fall en ganska stor betydelse för upplevelsen av galafestligheterna. Själva filmduken där galan visades på mäter nämligen hela 17 meter.

När det gäller tv-apparater så talas det om tum. I det här fallet motsvarar det att man skulle ha en tv hemma på väggen som mäter 669,29 tum.

Ulla Gradeen var en av dem som hade gjort sig fin till Oscarsfesten.

– Hon blev aningen besviken när det gick upp för henne att det inte skulle bli något pris för The Square. Men ändå glad över att ha varit med på festen.

– Det var synd att vi inte fick pris, men det var inte dåligt att komma så här långt och det var väldigt roligt att få vara med i natt.

En som säkert sover gott på måndagsförmiddagen är kulturchefen Lars Alkner.

Han har lagt ner ett stort arbete med att se till att Oscarsgalan på Gummifabriken skulle bli verklighet. Han var nöjd över att så många kom, även om han också hade hoppats på ett pris.

– Det blev en bra tillställning, även om vi givetvis hade hoppats på en Oscar. 50 besökare är ingen dålig siffra i Värnamo natten till en måndag, sa Alkner.

Galafotograf var Anita Johansson

Taggar

Dela