Nyheter

Stiftelsen Borgen upplöses

Nyheter Kommunfullmäktige beslutade igår att lämna sitt medgivande till att stiftelsen säljer sin egendom och att stiftelsen upplöses.

Arkivfoto

– Borgen har väntat länge på det här beslutet. Det kommer att dröja några år innan stiftelsen är avvecklad, men de behöver beslutet för att starta processen, säger Gottlieb Granberg (M).

Stiftelsen Borgen bildades 1983. Stiftare var Värnamo kommun, OK Stigen och Friluftsfrämjandet. Syftet var att kombinera de kommunala strävandena att utveckla friluftslivet i närheten av Värnamo tätort med att ta till vara de ideella krafterna i bägge föreningarna som var verksamma i området.

Av stadgarna framgår att föremålet för verksamheten är att uppföra servicebyggnad för friluftsliv i Alandsryd samt att äga och förvalta denna. Avtal mellan föreningarna och Värnamo Kommun tecknades och förnyades 2003 med ett nytt 20-årigt avtal, som gäller till 30 april 2022.

Föreningarnas drift fortgår i allra högsta grad, men verksamheten förändras ständigt. Medel räcker ej till för långsiktigt underhåll och för att möta nutidens förväntningar önskar nu Stiftelsen Borgen att en avyttring skall ske. Stadgar och avtal kan inte långsiktigt uppfyllas. Som en följd av bristen av resurser vill styrelsen med detta överlåta byggnaderna till Värnamo kommun. Enligt stadgar skall kommunfullmäktige godkänna att Stiftelsen får avyttra sin fasta egendom. Stiftelsens medlemmars (OK Stigen, Friluftsfrämjandet och Apladalens löparklubb) inflytande över vidare utveckling av området säkerställs genom att de har garanterade platser i det Verkställande Utvecklingsråd (VU) vilket tekniska förvaltningen och fritidsavdelningen bildat för områdets utveckling. Det råder samsyn mellan stiftelsen och dess föreningar samt tekniska förvaltningen gällande utvecklingen i området.

Taggar

Dela