Nyheter

Startskottet för älgjakten

Nyheter Vi tog oss ut till Björnaryd där jaktledare Ingemar Smedberg samlade skyttarna för genomgång under måndagsmorgonen.

Synliga kläder  [1/14]

  [2/14]

  [3/14]

Jaktreglerna lästes igenom  [4/14]

Radion kontrolleras  [5/14]

Morgonmöte i Björnaryd  [6/14]

Jaktledaren Ingemar Smedberg berättar hur dagen kommer läggas upp.  [7/14]

Vindskyddet i Björnaryd var samlingsplatsen  [8/14]

  [9/14]

  [10/14]

Hilma Smedberg tycker det är spännande med älgjakt. Hunden Bella, 3 år, fick dock följa med matte hem till Galtås efter morgonmötet  [11/14]

En kopp kaffe innan allt drar igång  [12/14]

Säkert en och annan historia berättades  [13/14]

Marcus Johansson från Högabråten var en av lagets hundförare  [14/14]

I vindskyddet i Björnaryd, strax söder om Skillingaryd, var det redan brasan tänd när vi kom på besök. Här samlades 17 skyttar som var spända inför dagen. Ingemar Smedberg har varit jaktledare i Mo-Broddarps jaktlag sedan ett 15-tal år tillbaka. Ingemar tog över efter Bertil Svensson i Almesäng och sin vana trogen hälsade han alla välkomna till årets älgjakt, som börjades med en tyst minut för Wille, som varit en mångårig jaktkamrat i laget. 

– Här är gott om älg. I år är vi tilldelade tre stora och fyra små. Vi jagar på strax över 1 800 hektar, berättar Ingemar Smedberg.

– Jag vill att alla visar upp jaktkort, licens och skjutprov. De som inte visar det får åka hem, regler ska följas, säger Ingemar och alla skyttar letar fram sina kort ur jaktjackan.

– Vi börjar i Bockebo. Vi skjuter tjur i första hand och ensamma kalvar. Tjurar med 4 – 6 horn får vi inte skjuta utan de sparas, berättar Ingemar inför laget.

Två hundförare finns på plats, Marcus Johansson Högabråten och Johan Berg från Björnaryd.

– Det perfekta älgvädret för oss hundförare är när det regnar och blåser. Men passkyttarna vill ha vindstilla och solsken, säger en av lagets hundförare Marcus Johansson från Högabråten som har med sig tre hundar idag. Freja och Kalla samt fyramånadersvalpen Stella som får vara med på sin första älgjakt.

Hilma Smedberg från Galtås är 11 år och givetvis är hon med på morgonträffen i Björnaryd.

– Det är spännande med jakt. Jag har varit med i några år. Gillar djur och skogen. Ibland lyckas jag övertyga morfar (reds anm Ingemar Smedberg) att få sitta med honom, tror att jag lyckas idag också, säger Hilma.

Taggar

Dela