Nyheter

Stal premiumbilar – så blev straffet

Nyheter Två unga män fick 1,5 års fängelse för grov stöld av premiumbilar. – Bra jobbat alla inblandade!, skriver polisen på sociala medier.

Två unga män fick 1,5 års fängelse för grov stöld av två stycken Dodge Ram 1500, värderade till 650 000 och 880 000 kronor. Pressbilder: Polisen Värnamo/Wikipedia

Under våren 2023 drabbades Sverige av en våg av stölder av Dodge RAM, en stor pickup. Dyra premiumbilar stals och försvann spårlöst, sannolikt har de transporterats ut ur landet, menar polisen.

Natten den 26 februari stals två Dodge RAM 1500 på två olika platser i polisområde Jönköping (värderade till 650 000 och 880 000 kronor). Målsägande till de båda fordonen var på hugget och med hjälp av GPS-spårning kunde polisen stoppa fordonen och förarna gripas. Instrumentpanelen hade slitits ut, men trots det kunde fordonen spåras. En omfattande utredning påbörjas av polisen i Jönköping. Förhör, analys av IT-utrustning och tekniska undersökningar med mera kunde bevisa att gärningsmännen inte bara framförde de stulna fordonen, utan att de också var i närheten av brotten när stölderna begicks. En annan viktig detalj var att utredningen påvisade att stölderna begås systematiskt av organiserade ligor och inte av ensamma gärningsmän, menar polisen. De två männen dömdes till 1 år och 6 månaders fängelse för grov stöld. Åklagaren hade yrkat på utvisning av de båda männen, men det avslogs av tingsrätten.

”Stölder av premiumbilar har pågått under en längre tid och det pågår fortfarande. Tekniken utvecklas och fordonen blir allt svårare att stjäla. De kriminella ligorna blir allt bättre. Likaså vi inom polisen som ska utreda brotten och förebygga att brotten sker. Bra jobbat alla inblandade!”, skriver polisen Värnamo på sin Facebook-sida.

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *