Nyheter

Språklådan: Så gör vi med partierna

Nyheter En fråga som vi fått är hur man gör med partibeteckningar i det svenska språket.

TT har tydliga besked: Kortformer av de politiska partierna eller deras kvinno- och ungdomsförbund skrivs efter samma grundregel som andra förkortningar.

Om de uttalas bokstav för bokstav skrivs de helt versalt – exempel C, CK, MP, S, SSU, M, KD och L.

Uttalas kortformerna däremot som ord blir bara första bokstaven versal och de följande gemena – exempel Fi, Muf, Luf och Cuf.

Förkortningar som endast anger en persons partitillhörighet skrivs normalt inom parentes: (S), (FP) och (V). I sammansättningar typ S-ledare och MP-kritik faller parentesen bort.

Politiska partier och deras kvinno- och ungdomsförbund skrivs av TT med versal förstabokstav. Det gäller både organisationernas hela namn och deras kortformer. Exempel: Socialdemokratiska arbetarepartiet och Socialdemokraterna, Centerpartiet och Centern.

Den borgerliga partikoalitionens namn skriver TT på samma sätt: Alliansen. I mer allmänna beskrivningar kan alliansen användas.

När det handlar om Socialdemokraternas och Miljöpartiets regeringssamarbete skriver TT de rödgröna med gemener.

Även för partibeteckningar i kortform används versaler: (S), (MP), (M) och så vidare. Likaså för sammansatta ord där förledet är direkt kopplat till partiet: Folkpartiledare, Centerförslag, Vänsterinitiativ.

Grundregeln är att använda versaler när ett visst parti avses men gemener när det är en allmän beskrivning av personer med viss ideologi.

Adjektiv skrivs förstås med gemener, likaså avledningar av partinamnet. Exempel: socialdemokratisk och socialdemokrat, sverigedemokratisk och sverigedemokrat.

Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.

 

Fotnot:

TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.

Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.

De flesta felen vi gör är dock av annan natur:

Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.

Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.

Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.

Taggar

Dela