Nyheter

Språklådan: Får man skriva dej och mej?

Nyheter Vi har fått en fråga om dej och mej.

– Jag har fått för mej att jag även får skriva dej och mej, berättar Lennart som är född på 1960-talet:
– Jag gör det, men får mothugg av mina barn! Måste jag lära om för jag vill göra rätt, noterar Lennart.

Det är ibland svårt att säga vad som är rätt eller fel i det svenska språket. Det förändras över tiden och något som var helt förkastligt för 50 år sedan är kanske helt legitimt i dag.

Personligen skulle jag aldrig i mer officiella sammanhang skriva ord som dej, mej och sej utan håller på skolsvenskans dig, mig och sig. Det känns lite mer seriöst. I vår tidning håller vi än så länge ganska hårt på dig, mig och sig, men i kåseri eller vissa andra texter känns dej, mej och sej lika bra.

Dej, mej och sej känns mer som slang, lite som att man skriver som man talar. Det som tilltalar en person kan var precis motsatt för en annan.

Något råd är svårt att ge, men vi ändrar så ofta vi kan i våra texter till dig, mig och sig och när man lämnar en kommentar försöker vi också att ändra .

Så till Lennart: Följ din egen övertygelse. Det handlar inte om att göra rätt eller fel utan följ pennan eller tangenterna som du känner mest för…

Fast så mycket klokare blev du kanske inte…

Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.

 

Fotnot:

TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.

Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.

De flesta felen vi gör är dock av annan natur:

Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.

Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.

Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.

Taggar

Dela