Nyheter

Splittring i partierna vid rökförbudsröstning

Nyheter Medborgarinitiativet när det gäller rökförbud på kommunens badplatser och idrottsanläggningar splittrade partierna och votering avgjorde frågan i kommunfullmäktige.

Kommunfullmäktige

– Jag yrkar bifall till medborgarförslaget. Rökförbud på en allmän badplats är ett bra sätt att främja hälsan för barn och unga. Även att fimpar inte hamnar i naturen. Det ingår inte i lagen att lekplatser ingår i, men sandstranden är inte rubricerat som en lekplats. Jag tycker att man kan föra in detta att man inte skall röka, eller bruka alkohol på en allmän plats, Jörgen Skärin (MP).

– Jag yrkar bifall. Jag tycker det är viktigt och vi har många barn på badstranden. Fimpen kastas på badstranden. Barnen är nyfikna och stoppar saker i munnen. Det är inte bra för vår natur heller, säger Britt-Marie Sellén Nilsson (S).

– Jag yrkar också bifall till medborgarinitiativet, jag håller med dig faktiskt Jörgen i det här fallet. Nedskräpning diskuterade vi. Vem kontrollerar detta och hur ska vi sköta detta? Vem är det som kontrollerar din hund på badstranden. Bifall till medborgarinitiativet, säger Jan Cherek (SD).

Flertalet partier hade annan mening än kommunstyrelsens föreslagna. Jörgen Skärins förslag att införa rökförbud vann enigt presidiet och votering begärdes.

Splittring i (C), (KD) och (M) där man röstade både ja och nej till förslaget.

Utfallet av röstningen blev 33 ja, 17 nej och 1 avstod. Medborgarinitiativet har därmed antagits och rökförbud på kommunens badplatser och idrottsanläggningar ska införas. 

Medborgarinitiativ har inkommit från Monica Johansson 4 juni 2018 om att införa rökförbud på kommunens badplatser och idrottsanläggningar. Kommunstyrelsen har beslutat att remittera medborgarinitiativet till tekniska utskottet för yttrande. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 12 december 2018 att ställa sig positiv till ett införande av rökförbud på kommunens badplatser och idrottsanläggningar och anser att Värnamo kommun behöver se över och revidera samtliga dokument härrörande till ANDT-arbetet.

Sedan medborgarinitiativet lämnades har en ny tobakslag börjat gälla från och med 1 juli 2019. Enligt tobakslagen är rökning förbjuden i lokaler avsedda för barnomsorg, skolverksamhet eller annan verksamhet för barn eller ungdom, i lokaler som allmänhet har tillträde till, på inhägnade platser utomhus huvudsakligen avsedda för idrottsutövning, på lekplatser som allmänheten har tillträde till och vid entréer till sådana lokaler som allmänheten har tillträde till. Idrottsanläggningar inomhus omfattas alltså av rökförbudet, likaså inhägnade idrottsanläggningar utomhus. När det gäller naturbadplatser omfattas dessa inte av rökförbud enligt tobakslagen. Kommunen har en möjlighet att reglera det genom kommunens allmänna lokala ordningsföreskrifter. Rökförbud på badplatser är inte reglerat i någon lag och det kommer också bli svårt att se till att ett lokalt förbud efterlevs. Tekniska förvaltningen anser därför att medborgarinitiativet är besvarat. Rökförbud på kommunens idrottsanläggningar regleras däremot i tobakslagen som gäller från och med i juli 2019.

Presidiet noterade kvällens röstning

Taggar

Dela


2 reaktioner på Splittring i partierna vid rökförbudsröstning

utskänkning av alkohol vid större evenemang, typ Värnamo dagarna etc…bör också vara förbjudet!

När röster man på detta?

Kan ni snälla skriva vad som är tillåtet i denna kommun, misstänker att den listan blir både kortare och enklare…?

Kommentarsfunktionen är stängd