Nyheter

SPF-resa

Nyheter SPF Seniorerna i Värnamo  har varit på skörderesa.

  [1/3]

  [2/3]

  [3/3]

Resan startade hos Rudenstams bär och frukt i Gisebo, utanför Husqvarna. David Rudenstam guidade och berättade om fruktodlingen. Han förklarade att det är en hel vetenskap hur fruktträden ska skötas. Han berättade också att verksamheten startade på 1940-talet av ingenjör Nyström.
Rudenstam berättade bland annat också att det i dag inte används några bekämpningsmedel. Innan det vad dags för fika med kaffe och äppelkaka så berättade också specifikt om året skörd.

– Årets skörd är den sämsta på 50 år, förklarade han.

Efter det gick resan vidare till Röttle by och Rasmus kvarn. Där berättades om kvarnens historia. En historia som gick tillbaka till Per Brahes tid. Det är från den platsen som uttrycket ”I grevens tid” kommer.

Det framgick också att kvarnen från början var en smedja. Kvarnen var i bruk fram till 70-talet. Numera används kvarnen bara på sommaren, för att visa turisterna hur anläggningen fungerade en gång i tiden.

Sedan gick resan vidare till Grännagården där dagens lunch åts. Sista stoppet blev sedan Hugos Livs i Örserum, där det blev tillfälle till lite shopping.

Foto: Leif Hultman

Taggar

Dela