Nyheter

SPF-pensionärer på hemlig resa

Nyheter Seniorerna i Värnamo hade i torsdags sin traditionella hemliga resa där första stoppet var Thimons café i Aneby.

Brunnstorps äppelodlingar.  [1/9]

Deltog på hemlig resa.  [2/9]

Besökte äppelodling.  [3/9]

Timrad kyrka.  [4/9]

Pyramiden.  [5/9]

Här begravdes Malte Stjärngranat.  [6/9]

Hemliga resan i torsdags.  [7/9]

SPF:are.  [8/9]

Informerade om resmålet.  [9/9]

Därefter var det besök i Stjärneborg där Malte Stjärngranat levde stora delar av sitt liv som var mellan 1871-1960.  Han lyckades utan några egna större förmögenheter leva  ett frikostigt liv tack vare kontakter med rika och adliga kvinnor samt kungahuset. Han lyckades också få fina kontakter med flera amerikanska presidenter.  Maltes största bedrift blev enligt min mening när han blev ledare för den amerikanska OS-truppen vid 1912 års olympiad i Stockholm.

Dessutom lyckades han att få ett eget stationshus vi Stjärneborg och det var en station ända fram till 1973. Numera är stationshuset rivet. Som det anstår en adligt betydelsefull person gäller det att också bli ståndsmässigt begravd. Han byggde sig därför en pyramid enligt egyptisk förebild.  Pyramiden blev hans sista vilorum och han har några av sina kvinnor även begravda där.

Sakkunnig guide på Stjärneborg var Birgitta Kellner som hade många fler anekdoter att berätta om Malte.

Nästa stopp blev Vireda kyrka där Ingegärd Malmberg Bohlin berättade om kyrkans historia.  Kyrkan är en av få timrade kyrkor i Sverige och orsaken till detta är att flera av dessa kyrkor är nerbrända.  Delar av kyrkan i Vireda är från 1300-talet. Fina tak och väggmålningar finns att se och kyrkan är värd ett besök.

Lunch intogs på Smålandsgården i Örserum.  Sista stoppet blev Brunnstorps fruktodlingar där Magnus Engstedt guidade och berättade att Brunnstorps äppelodlingar. Odlingen som består av 200 olika äppelsorter är genbank. Odlingen samarbetar med internationella och nationella genbanker vad gäller frukt, bär och äpplen. Genbanken har stor betydelse för fortsatt forskning för att få fram nya fruktsorter. 1979 började det systematiskt att plantera och odla alla dessa fruktsorter. Eftermiddagskaffe  intogs på Brunnstorp.

Text och bild: Leif Hultman

Taggar

Dela