Nyheter

SPF på tidernas industribesök

Nyheter Den 23 november var SPF Bor-Rydaholm på industribesök hos Hilding Anders Sweden AB i Rydaholm.

SPF Bor-Rydaholm har varit på besök på Hilding Anders. Bild: Press

Det är en av Europas och kanske världens modernaste sängtillverkare. När vi 41 nyfikna kom till fabriken blev vi bjudna på lussekatter, pepparkakor o. kaffe,så vi blev hemmastadda direkt och allvaret kunde börja.

Controller Pär Götharsson berättade att företaget började på denna plats 1963 i liten skala av Göte Karlsson som startade sängtillverkning 1959,  i fabriken som nu är Smedbergs skaftfabrik. Fabriken har byggts ut flera gånger sedan dess, bland annat ett höglager som rymmer stora mängder inkommande material till de många sängar som tillverkas. Omsättningen ligger på mellan 700 och 800 miljoner kronor, som de cirka 130 anställda i fabriken åstadkommer.

Kunderna är de flesta i Sverige utom Ikea. Merparten av exporten är till Norge. Sängtillverkning är platskrävande, men tomten är på 52 000 kvadratmeter och 33 000 av dessa är bebyggda så det är inga småpotatis. All tillverkning utom trästommarna sker med handkraft i stort sett. Företaget är kvalitets- och miljöcertifierade. De senaste 10 åren har det investerats cirka 100 miljoner i byggnader och maskiner, vilket bådar gott för framtidens behov.

Så delades vi upp i tre grupper och spatserade ut i produktionen. Det var ganska låg ljudnivå i lokalerna så vi kunde obehindrat ta del av produktionen där många trotjänare jobbade (någon har jobbat där 42 år). En del robotar gjorde bra emballeringsjobb och träramarna till sängbottnar fixade dom snabbt och effektivt. Vi fick inte se utlastningen, kanske för att ledningen trodde vi skulle ta varsin säng med oss hem??!!

Återkommen till lunchrummet gav SPF goda presenter och stort tack till guiderna och controllern för ett mycket lyckat och uppskattat industribesök. Vi kände oss välkomna på alla sätt.

Innan återfärden i höstmörkret informerades det om bland annat julbord och studiecirklar.

Text: Arvid Andreasson

Taggar

Dela