Nyheter

SPF på skörderesa

SPF på skörderesa

Nyheter SPF Seniorerna i Värnamo rapporterar från en skörderesa till Skåne.

Första stoppet var vid Humletorkan i Näsum, för övrigt Sveriges enda. Ägaren  Berit Nilsson berättade om hur det gick till att brygga öl. Företaget har för närvarande 125 plantor och dessa växer 10–15 cm per dag. Det är honplantornas kottar som används till ölet och det behövs så lite av dess frömjöl som det behövs saffran i vårt saffransbröd, frömjölet har en mycket besk smak. Förmiddagskaffe intogs här.

Nästa stopp var äppelodlingen i Arkelstorp. Här informerade ägarinnan Rita Jarl om dess verksamhet och hur viktigt det är att sköta äpplena som plockas ner från träden, absolut inte skaka ner äpplena, då de förstörs. Äpplena ska förvaras  vid +5–6 grader. 20 sorters äpplen och fem sorters päron odlas här. En duktig person plockar 700–900 kilo äpplen per dag.

Därefter tog vi färjan till Ivön där lunch intogs på Ivögården.

Nästa stopp var Viby gårdsbutik som drivs av Therese Collin. Denna gårdsbutik, som för övrigt var Sveriges första, har varit i familjens ägo i 40 år. Alla grönsaker på gården är närodlade. Lite kuriosa var att på gården finns två storkbon. Storkarna där lever ett helt fritt liv och inte i hägn. Dessa storkar får årligen ungar men inga storkar var hemma vid vårt besök.

Sista stoppet var Flädergården i Vinslöv där Per Månsson berättade om fläderblommornas förträfflighet som medicinalväxt. Här finns också växthus med ca 700 pelargoniesorter, vintertid inte så många sorter. Verksamheten har funnits i 30 år. Eftermiddagskaffe intogs här.

Absolut inget fel på köplusten bland deltagarna.

Tack till Anja Slättengren och Pär Mörk som anordnat resan.

Leif Hultman

Taggar
SPF

Dela