Nyheter

SPF på bilmuseum

Nyheter Sista måndagen i april hade SPF Bor-Rydaholm en bilutflykt till  Rydaholms bil- och leksaksmuseum.

Sista måndagen i april hade SPF Bor-Rydaholm en bilutflykt till Rydaholms bil- och leksaksmuseum. Arkivbild: Sara Mejving

31 nyfikna pensionärer hade masat sig dit i det soliga vädret. Det blev en oförglömlig rundtur bland dyrgriparna med ägaren Ingemar Ahlqvist som guide. Efter 50 år som expert på gamla fordon av alla slag har han enorma kunskaper inprogrammerade i sin tankevärld. Han har själv kört flera av rariteterna vid olika festligheter, från kungligheter till bröllop med allting däremellan. Den ena dråpliga historien efter den andra fick vita del av. De flesta var nog sanna, vilket ger mervärde. En bil köpte han för 40 år sedan och gav 210 000 kronor, viket var mycket pengar. I dagsläget är den värd flera miljoner, men den är inte till salu ändå.

Bland tvåhjulingarna tog Skaftarps-knarren hem dagens topphistoria. Den tillverkades i Skaftarp av bröderna Harry och Arvid Sandberg, i ett 40-tal exemplar även med gengasaggregat. Guiden berättar att en kille från Hordabygden köpte en sådan knarr och åkte till Stockholm fram och åter för att träffa en tjej. Ingen dålig prestation. Så fanns det andra prylar överallt, även leksaker i  många skepnader, men den åldern har vi besökare passerat med råge!

Så var det dags för museets drottning Elin Ahlqvist att servera kaffe till vetekransarna som SPF bjöd på. I samband med det spelade guiden på olika självspelande instrument. Det informerades om kommande bilrally den 9 maj. Efter fikat fick vi vandra runt på egen hand bland traktorer som var till åren komna, en kyrka och mycket annat som var värt att titta på. så det tog en bra stund innan alla försvunnit från museet fullproppade med många fina minnen…..

Text: Arvid Andreasson

Taggar

Dela