Nyheter

Specialisterna lockar kunder från hela Europa

Nyheter I Värnamo fokuserar man på zink och smältugnarna går varma hos Jonas på Gjuteriteknik AB.

Jonas Abrahamsson vid företagets solcellsanläggning  [1/7]

Linda Sjökvist  [2/7]

Jonas och Johan Danielsson  [3/7]

Olof Magnusson arbetar  [4/7]

Många ugnar smälter zink  [5/7]

Detaljproduktion  [6/7]

Obearbetat zink väntar på att formas  [7/7]

Företaget Gjuteriteknik AB startade 1978, idag har de 70 anställda och har sin inriktning mot pressgjutning i zink. Det tillverkas produkter och skapas lösningar för både små och stora kunder. Handtag, låsbrytare, dörrhandtag i bilar, möbeldetaljer, biltillbehör och skal till elektroniska produkter är bara en liten del av vad företaget tillverkar. Kunderna finns inom telekomindustrin, elektronikindustrin, bil- och motorindustri och möbeltillverkning. 

– Zink har en bra hållfasthet, har en bred funktionalitet, god kvalitet och är en kostnadseffektiv produkt, berättar Jonas Abrahamsson vars far startade företaget 1978.

I början inriktade sig företaget på zink och aluminium men på 90-talet övergick man helt till zink. Idag äger Jonas företaget tillsammans med sin bror Peter Abrahamsson. Företaget är nu specialiserade på pressgjutning i zink vilket ger företaget en fördel på marknaden.
– En tio-kampare kan vara helt fantastisk men på 100 meter kommer alltid en kortdistanslöpare att vinna, menar Jonas. Vi har en smal nisch vilket gör oss attraktiva i hela Europa.

Eftersom export är en stor del av verksamheten har Gjuteriteknik ett lager i Tyskland som distribuerar varor vidare till Europa. Den stora exporten går till just Tyskland och Östeuropa men de har även kunder från en mängd länder norr om alperna.

Sedan 2002 finns man på Repslagarevägen i Värnamo och har här kunnat utveckla produktionen. Samtidigt som företaget växt har man stort fokus på medarbetarna och arbetar för att behålla sin goda kompetens inom företaget.
– Vi vill att det ska vara roliga att gå till jobbet och vi har en bra skara med folk som arbetar här, berättar Jonas. Tillväxt kommer från personalen och alla måste vilja ihop, annars blir det ingen utveckling. 

I verksamheten har man klarat sig bra trots Corona, i april märkte man av en minskning – speciellt inom bilindustrin. Jonas menar dock att man inte tappade alltför mycket tack vare att man har så olika typer av kunder.
– I juni började vi återkomma till normal produktion. Alla har har arbetat och ingen har varit permitterad; under april-maj-juni kunde vi istället fokusera på utbildningar för personalen.

– Det är när det svänger som man avgör vem som kan köra bil. Vi är bra förberedda för att växla upp och trots allt känns framtiden positivt, avslutar Jonas.

Taggar

Dela