Nyheter

Sommarreportaget: Hagshultsplan nu i fint skick

Sommarreportaget: Hagshultsplan nu i fint skick

Nyheter På Ya i Hagshult fanns i många år ett flygplan som mer och mer började förfalla.

– Det kändes som att den stod där bortglömd, säger Fredrik Pehrson som köpte den och ett tufft renoveringsarbete inleddes.
För några dagar sedan landande han på Ya för att besöka svärföräldrarna i Ekhult utanför Skillingaryd.

I boken Vingar över ljungheden berättar Olle Fransson om planets historia, om hur några flygentusiaster från Skillingaryd och Vaggeryd köpte planet. Den berättelsen får vi återkomma till.

Planet är byggt vid Malmö Flygindustri 1964. Det är en MFI-9 som är ett tvåsitsigt sport- och skolflygplan. Det konstruerades redan 1956. Modellen blev internationellt känd när Carl Gustaf von Rosen lät montera stridsvagnsraketer under vingarna och på kort tid under Biafrakriget slog ut stora delar av Nigerias flygvapen. Vid ett annat tillfälle använde han det för att matbomba behövande.

Entusiasterna i Skillingaryd-Vaggeryd använde det dock inte för något krig utan för nöjesflygningar.

– Planet är gjort i mina hemtrakter, säger Fredrik på klingande skånska.

Det tog sex år att få planet i flygdugligt skick och han har det till vardags i Eslöv som blivit ett centrum för dessa klassiska plan. Där finns nu sex renoverade planerade plan plus 3–4 som ska genomgå en förvandling till fint skick.
– Det byggdes ett 70-tal plan varav cirka hälften finns kvar, berättar Fredrik.

Fredrik har ett genuint flygintresse. Pappan var pilot och själv jobbar han som flygledare vid Sturups flygplats.

36-åringen landade nu för andra gången på Ya och det blir säkert fler gånger. Fast hela familjen får inte plats. Hustru Åsa och de tre barnen fick åka bil upp.

Hemma hos Evald och Evy Andersson i Ekhult talar man gärna om flyg. Fast Evald har skräckblandad förtjusning. Som kommunråd i Vaggeryds kommun fick han för många år sedan erbjudande om ett tandemhopp vid en vår- eller höstmarknad i Skillingaryd. Han berättar att han nog aldrig varit så rädd någon gång som just då. Men det gick bra.

Åka med Fredrik i det lilla planet har han inget emot.

Fredrik Pehrson planerar nu för en flygrutt som en man som heter Åke Fischer gjorde med planet, åka till Athen. Man måste svänga runt Alperna och man får mellanlanda ganska många gånger då tanken på det lilla planet inte är så stor.

Det får vi kanske återkomma till en annan gång.

Taggar

Dela