Nyheter

Socialdemokraterna har presenterat sitt budgetförslag

Nyheter Förebyggande insatser mot kriminalitet och utanförskap, halverade kursavgifter och en omfattande satsning på en hälsosam uppväxt. Här är socialdemokraternas budgetförslag.

Förra veckan presenterades Alliansen i Värnamo budgetförslag för 2021 med en utblick för 2022 och 2023. Nu presenteras socialdemokraternas budgetförslag för samma period.

Partiets fristående och fullt finansierade budgetförslag för 2021–2023 utgår ifrån liggande drift- och investeringsförslag. Partiet föreslår ingen ändring av skattesatsen och full löneutveckling samt pensioner ingår. För att förebygga insatser mot kriminalitet och utanförskap bland ungdomar, föreslår de att medborgarnämnden får ett tillskott på 7 miljoner kronor. Partiet föreslår även en mer utökad satsning på ett ungdomspolitiskt program och halverade kursavgifter för barn och ungdomar inom kulturskolans verksamhet.

Partiet har även föreslagit att budgeten för en ny viadukt ligger kvar och har strukit satsningarna på Ljusseveka och Karlsdal, eftersom deras ambition är att inga bostäder byggs på dessa områden.

Här följer exempel på insatser i socialdemokraternas budget för 2021:

  • 1 miljon kronor årligen till livsstilsprojektet HUV (Hälsosam uppväxt i Värnamo )
  • 1 miljon kronor till kommunstyrelsen för att starta ett ungdomspolitiskt program samt utvecklingsavdelningen får i uppdrag att starta i gång arbetet med införande av barnkonventionen
  • halverade kursavgifter för barn och unga upp till 19 år inom kulturskolans verksamhet, samt att barn- och utbildningsnämnden tillförs 400 000 kronor årligen från och med 2021
  • 7 miljoner kronor extra i ramökning till medborgarnämnden för att kunna möta de utmaningar som finns samt för att kunna arbeta med förebyggande insatser i syfte att minska riskerna för kriminalitet och utanförskap.
  • 1 miljon kronor till omsorgsnämnden för kompetensutveckling av schemaläggning i heltidskultur och att omsorgsnämnden får i uppdrag att arbeta fram metoder för strategisk och hållbar schemaläggning som avvecklar delade turer, långa helger och varannan helg.
  • 700 000 kronor i ökad budgetram till kommunstyrelsen årligen, för att förstärka upphandlingsavdelningen med ytterligare upphandlare
  • att kommunstyrelsen ger personalavdelningen i uppdrag att göra en koncernövergripande effektivisering av ledningsorganisationen av och i samverkan med samtliga förvaltningar för att skapa en mer horisontell organisation.
  • att servicenämnden får göra en uppföljning av it-relaterade investeringar gjorda 2019-2021.
  • att kulturnämnden får möjlighet att samordna med samordna arbetet med åtgärdsförslag för att uppnå en större spridning av kulturverksamhet i hela kommun
Taggar

Dela