Nyheter

150 hektar brinner utanför Åsenhöga

Nyheter Omfattande skogsbrand i Granstorp, nordöstra delen av Gnosjö kommun. Branden ej under kontroll - boende evakueras. Närmare 150 hektar brinner och viss brandspridning i nordlig riktning mot Vaggeryds kommun.

Två bränder i närheten av varandra vid Granstorp, norr om Åsenhöga, mellan Voxtorpssjön och Hällesjö. Räddningstjänsten finns på plats från elva enheter.

Uppdaterad kl 14.30; Boende i Granstorps by förbereds för evakuering. Räddningsledare har beslutat att utrymma sex hus i området. Polisen är på plats för att hjälpa till med utrymningen.

Uppdaterad kl 14.40; Helikoptern har nu anlänt och ska hjälpa till med släckningsarbetet.

Uppdaterad kl 15.30; Länsväg 639, mellan Tranhult och Hestra, har stängs av för trafik på grund av branden. Polisen har ingen prognos för när vägen öppnas igen. Branden är i nuläget inte under kontroll. En helikopter från MSB är på plats och vattenbombar, ytterligare en är på väg. Resurser från försvarsmakten samt MSB är begärda och är på väg till platsen. Skogsbrandflyg kommer att bevaka västra delarna av länet under kvällen.

Bränderna är i svår terräng, med mycket berg vilket gör det svårt för räddningstjänsten att komma fram. Omkring 80-100 personer från räddningstjänst, försvaret och frivilligorganisationer arbetar på platsen.

Uppdaterad kl 20.25;  Resurser från försvarsmakten, cirka 55 personer, är på plats sedan 19-tiden. Kompletterande utrustning från MSB:s depå är även på plats.

Styrkor från Hestra, Gnosjö, Gislaved, Sävsjö, Hjältevad, Vaggeryd, Jönköping, Bredaryd, Eksjö, Malmbäck, Unnefors, Värnamo, Hillerstorp, Skillingaryd samt Dalstorp och Ljungby från grannlänen, bekämpar i nuläget branden. Totalt ett åttiotal brandmän och befäl arbetar på plats.

Brandens omfattning är i nuläget osäkert men man uppskattar området till 125-150 hektar som i nuläget brinner, med en viss brandspridning åt norr.

Släckningen kommer att pågå under natten och fortsätta under kommande dygn.

Uppdaterad 25 april kl 10.00; Skogsbranden är nu inne på sitt andra dygn och vid klockan 07.00 torsdag morgon har brandområdet inringats. Området är på cirka 200 hektar, och innefattar sjöar, bränd och obränd mark. Uppskattningsvis brinner cirka 100 hektar.

Under torsdagen kommer räddningstjänsterna i länet att kraftsamla för att förstärka och trygga området. Ca 60 brandmän, 50 personal från Försvarsmakten samt frivilliga från Frivilliga Automobilkåren, Maskinringen, personal från Länsstyrelsen samt helikopterpersonal, totalt ungefär 120 man, kommer under dagen arbeta med släckningsarbete. Väg 639 är fortsatt avstängd.

Polishelikopter är planerad att stödja upp från klockan 10 med att undersöka och dokumentera branden från ovan. Personal från räddningstjänst medföljer. Tre containrar från MSB är på plats innehållande material för skogsbrandsbekämpning.

Prognosen från SMHI är hårda byvindar, fortsatt torrt i markerna och under dagen minskad luftfuktighet.

Räddningstjänsterna har en kapacitet för nuvarande situation. Organisationen är ansträngd och planering för förstärkning nationellt genomförs för att kunna stödja upp vid  eventuella nya större händelser. Organisationer i närområdet hanterar liknande situationer och utifrån detta tänker vi förstärkningar längre ifrån än vad vi vanligtvis brukar använda.

Taggar

Dela