Nyheter

Skogens mångfald skyddas genom våra skogsägare

Skogens mångfald skyddas genom våra skogsägare

Nyheter Regionala företrädare för Centerpartiet svarar på Miljöpartiets debattartikel om att Sverige behöver en ny grön skogspolitik.

Som brukligt när Miljöpartiet uttalar sig så är backspegeln större än framrutan. Så också i uttalandet om att Sverige behöver en ny skogspolitik – där avsändarna helt missar målet.

Skogens betydelse för Sveriges ekonomi, liksom för klimatet kan inte nog uppmärksammas. Skogen och skogsnäringen spelar en central roll i sin förmåga att binda koldioxid, ersätta fossil råvara med förnybar och i att bidra till våra regioners och hela Sveriges välstånd. Men det råder delade meningar om på vilket sätt skogens förutsättningar ska se ut. Centerpartiet anser att samspelet mellan naturintressen, ekonomisk avkastning, modern teknik och behovet av hållbara produkter är förenliga. Vi är övertygade om att vi kan balansera ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Skogen är en del av lösningen i klimatfrågan för byggnadsmaterial, bränslen och faktiskt kläder!

De framtida förslag som regeringen har presenterat i skogsutredning innehåller en del bra förslag. Exempelvis att skydd av skog i huvudsak ska bygga på frivilliga initiativ från markägarna och att markägarna ska kompenseras när de avsätter områden till naturskyddsändamål.

Miljöpartiet anser att det måste bli mer lönsamt att bruka skog utan att förbruka dess biologiska värden. Vår syn är att en mångfald av skogsägare ger en mångfald i skogen. Anledningen till att vi har en rik biologisk mångfald i skogen är att olika ägare har olika intressen. Det vill Centerpartiet bejaka. Ett stöd till frivilliga avsättningar är ett bra sätt att nå höga naturvärden i skogen.

Här i Småland pågår sedan tidigare ett stort arbete med att stärka den småländska skogen och de skogs- och trärelaterade näringarna. En näring som starkt bidrar till Sveriges ekonomiska tillväxt. Miljöpartiet är en av landets främsta förespråkare av att det ska byggas med förnybart. Var ska vi finna denna råvara om vi inte använder oss av våra skogar?

Precis som Miljöpartiet anser vi i Centerpartiet att det finns all anledning att diskutera skogens utveckling. Vi är alla berörda. Skogen som koldioxidätare, som möbel och hustillverkare, som boendeplats för vår fauna, som stället med tystnad, skidbacke eller orienteringskontroll är vi alla beroende av. Äganderätten med hänsynstagande och ersättning för frivillig särskild naturhänsyn ska vara principerna för framtiden. Ja, vi är många som älskar skogen, men det är inte vi som utgör skogens starkaste skydd. Det är skogsägarna.

Per Eriksson (C), distriktsstyrelsens ordförande
Torbjörn Egerhag (C), vice ordförande distriktsstyrelsen
Leif Andersson (C), vice ordförande regionnämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Taggar

Dela


2 reaktioner på Skogens mångfald skyddas genom våra skogsägare

Håller med Jocke! Näringslivet har missbrukat sin rätt till skogen alldeles för länge med sina kalhyggen och annan miljöförstörelse.

Tycker snarare att det är dags att vi inför nyttjanderätt även för skogsbruket. En sådan viktig miljöfaktor kan inte läggas i händerna på privata intressen och kompromissas bort för en kortsiktig vinstjakt.

Kommentarsfunktionen är stängd