Nyheter

Skärin: Alla beslut måste utgå från Agenda 2030

Nyheter Vi har ställt tre frågor till våra ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige inför valet 2022. I en artikelserie presenterar vi ledamöternas tankar om den viktigaste valfrågan, det kommunala vetot och om fortsatt kandidatur kommande mandatperiod.

Jörgen Skärin (MP)

Jörgen Skärin (MP), gruppledare i kommunfullmäktige, svarar: 

Vilken fråga är viktigast för dig i vår kommun?

– Att alla beslut utgår från klimatmålet Agenda 2030 samt att vi ser besluten ur ett hållbarhetsperspektiv. Att det finns en social grön hållbarhet i skola, omsorg och samhällsinvesteringar samt kommunala gröna investeringar i skola, omsorg, infrastruktur samt kommunala bolag.

Det finns de som ifrågasätter det kommunala självstyret, till exempel veto när det gäller vindkraft, vad tycker du om det?

– En kommun skall i inledningsskedet kunna påverka etableringar i samråd med exploatörer samt att vinster av producerad el skall betalas som elbidrag till kommunen. En kommun skall inte kunna överklaga efter samråd. Vid nationella energiförsörjningsinvesteringar så skall det kommunala självstyret reduceras vid beslut men stärkas i samrådsprocessen genom att kunna ställa lokala krav och att det ges statligt ekonomiska bidrag, så kallade energiklimatsbidrag.

Kommer du att kandidera för ytterligare en mandatperiod?

– Jag har för avsikt att kandidera nästa mandatperiod.

I kommunfullmäktige har under den här mandatperioden följande partier haft antalet mandat:

Centerpartiet 10 mandat
Liberalerna 2 mandat
Kristdemokraterna 5 mandat
Moderaterna 8 mandat
Miljöpartiet 1 mandat
Socialdemokraterna 15 mandat
Sverigedemokraterna 8 mandat
Vänsterpartiet 2 mandat

Taggar

Dela