Nyheter

Skapar ett nytt konstverk utomhus på Vandalorum

Nyheter Konstnären Amanda Cardells giraff borde rimligtvis vara den första i Småland. Konstverket är en platsbyggd och tillfällig skulptur som mäter knappt 5 meter i höjd, och är gjord av en 100-årig vävstol med ursprung från Småland. Vävstolen som saknade många delar blir här återanvänd och får nytt liv i form av ett konstverk. 

Få djurarter har som giraffen blivit en metafor för kolonialism och geopolitisk aktivitet. Vad händer när man placerar ett exotiskt djur i en genuin småländsk miljö? Synen av en giraff framkallar dubbla känslor som kolonialism, rovjakt men också en förundran.  Med sin form och sitt beteende är den en anomali. Den borde inte kunna finnas. Djuret blir därför en arketyp för det aparta och sätter fingret på en komplex kulturidentitet. Vem är främmande? Vem passar in och vad är det man ska inpassas i?

Det främmande och annorlunda gestaltas i en giraff men även känslan att det avvikande kan peka på möjligheten att betrakta tillvaron från ett annat perspektiv. Den naturliga giraffens höga höjd och dess goda syn gör den till en utmärkt spejare som har uppsikt över tillvaron. En giraff har möjlighet att se saker som andra inte gör. Konstnären och giraffens egenskaper är kanske inte så avlägsna? Konstnären som reflekterande och ”omtänkare” och se saker ur en annan vinkel kan påminna om giraffens sätt att betrakta sin omgivning.

Konstnären Amanda Cardell vill visa omsorg om föremål, hantverk och plats, och skapa större förståelse för en upplevelse av olikhet. Vad är egentligen olikhet gentemot samhörighet? Är det inte en styrka att vara avvikande? I motsats till det förväntade, är det inte värdefullt att bevara förmågan att betrakta världen öppet och engagerat?

Konstnären Amanda Cardell arbetar med skulptur, installation, fotografi och konst i det offentliga rummet. Hon intresserar sig för frågor kring estetik och materialitet, samhället som gemensam plats, och konstens dialog med betraktaren. Hon är född i Ljungby, men är nu baserad i Stockholm, nu även aktuell i en utställning i Sankeien Garden i Japan. 

Källa: Pressmeddelande från Smålands Konstarkiv

Taggar

Dela