Nyheter

Saknar personcertifikat – får betala 10 000 i vite

Nyheter Samhällsbyggnadsnämnden har gett ett företag vite på 10 000 kronor för avsaknad av personcertifikat.

Ett företag saknar personcertifikat för att arbeta med mobil utrustning som innehåller f-gaser. Nu har samhällsbyggnadsnämnden sagt sitt i frågan. Arkivbild

Ett företag i Värnamo saknar ett personcertifikat för att få utföra arbete på mobil utrustning som innehåller f-gaser.

Den 9 december 2021 meddelade samhällsbyggnadsförvaltningen till företaget att de skulle få en miljösanktionsavgift på 10 000 kronor och en möjlighet att kommentera ärendet. Företaget svarade med att skicka in företagscertifikatet. 

På samhällsbyggnadsnämndens möte den 23 februari diskuterades frågan. Eftersom båda certifikaten krävs ansåg nämnden det klarlagt att företaget saknar certifieringen som krävs för arbete på mobil utrustning som innehåller f-gaser och att förutsättningarna förutsättningarna för att påföra en miljösanktionsavgift var uppfyllda. Nämnden beslutade att verkställa vitesavgiften på 10 000 kronor. 

Fotnot: F-gaser eller fluorerade växthusgaser är syntetiskt framställda gaser som finns kvar i atmosfären lång tid efter utsläpp. De bidrar till växthuseffekten på ett globalt plan. Den största delen av f-gaserna i världen är HFC-gaser vilka används som köldmedium. HFC-gaserna togs fram under 80- och 90-talet som ersättare för CFC- och HCFC-gaserna, då dessa skadar ozonlagret. HFC-Köldmedium skadar inte ozonlagret men bidrar till växthuseffekten och är därför reglerade i lag.

Taggar

Dela