Nyheter

Sa ja till ny Trälleborgsskola 

Nyheter Ett enigt kommunfullmäktige ställde sig bakom förslaget att riva Trälleborgsskolan och bygga en ny på samma plats.

Ett enigt kommunfullmäktige ställde sig bakom förslaget att riva Trälleborgsskolan och bygga en ny på samma plats.

I går kväll avgjordes Trälleborgsskolans framtid. Ett enigt fullmäktige ställde sig bakom kommunstyrelsens förslag och beslutade att omfördela de avsatta investeringsmedlen på 522 miljoner kronor i de tre partneringprojekten till en övergripande budget för alla tre projekt, att befintlig skola rivs till förmån för en ny skola och att partneringprojektens investeringsbudget ökar med 47 miljoner kronor för budgetåren 2023–2025, vilket omfattar utökade byggkostnader för Trälleborgsskolan vid val av rivning, evakuering, provisorisk utemiljö, ökad budget för Gröndalsskolans idrottshall samt ökade byggherrekostnader. Dessutom får tekniska utskottet i uppdrag att senast den 15 december 2021 återkomma till kommunstyrelsen med ekonomiska detaljer avseende vilka år investeringsbudget ska utökas, om en del av tillskottet kommer att klassificeras som en driftkostnad samt uppgift om utrangeringskostnader. 

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Johansson var stolt när hon klev upp i talarstolen.

– I dag är jag tacksam över att bo i en kommun som har muskler. Det är mycket pengar detta för att riva en sjuk skola som har haft sjukdomar länge och i stället bygga en ny Trälleborgsskola, att kunna bygga en ny idrottshall där vi kan bedriva idrottsundervisning som är viktiga för alla elever, både för hälsan och för inlärningen och att bygga en ny F–3-skola på Väster. Det är också nya förskolor som är på gång, men det finns också andra positiva problem i våra små skolor där det är överfullt och där vi måste lösa problemen både på lång och kort sikt med trångboddheten. Men vi är en kommun som växer, inte bara i centralorten utan i hela kommunen. Stora investeringar kräver muskler. Tack vare en ansvarsfullt förd politik under många år så finns de musklerna. Från skolans sida är vi väldigt tacksamma för det i dag. 

Barn- och utbildningsnämndens vice ordförande Britt-Marie Sellén Nilsson (S) var lika lycklig. 

– Jag hade egentligen inte tänkt att gå upp i det här ärendet, men jag tänkte att jag måste gå upp och säga äntligen!! Jag satt med och tog beslutet när vi beslutade oss för att stänga den så kallade C-längan. På ett föräldramöte så var det en förälder som sa att ”det kommer att ta minst tio år”. ”Nähä”, sa jag, ”det kommer det inte att göra”. Nu har det gått 15. Tack för mig.

– Jag känner en spontanglädje. Jag var ordförande i BUN när vi bestämde oss för att stänga den flygeln och då fick vi skjutsa ner elever till Västra skolan. Nu känner jag verkligen en glädje, vi har råd att bygga en ny skola och det kommer att bli bättre än tidigare, sa Stefan Widerberg (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande. 

– Jag instämmer med alla tidigare talare. Det är inte lätt att yrka bifall till ökade kostnader, ,men när vi ser vad vi får för pengarna, en alldeles ny och modern skola och en skola som blir klar mycket tidigare än om vi skulle bygga om den, och dessutom lägre driftskostnader. Säga vad man vill om ökade byggkostnader, men det är driftskostnaderna som påverkar kommunen i långa loppet, sa Håkan Johansson (KD).

Jörgen Skärin (MP) yrkade även han bifall till kommunstyrelsens förslag, men han skickade med kommunfullmäktige ett tips.

– Vad ska vi lära oss av det här? Lärare har slutat på grund av arbetsmiljön och det finns elever som har fått hälsoproblem. Vad lär då beslutet att riva och bygga nytt oss? Jo, att det tog 15 år innan vi kom dit. 

Jan Cherek (SD) avslutade debatten med att bifalla kommunstyrelsens förslag och skickade med ett råd till ledande politiker.

– Jag vill gärna påpeka att vi ska tänka lite före och bygga nytt, i stället för att renovera. Tänk på det nu när vi börjar pratar arenor och idrottshallar, att det är kanske inte så lönt att renovera dem och sedan vänta 15 år.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Sa ja till ny Trälleborgsskola 

Bra beslut att bygga ny skola, men gör det rätt och låt inte alla byggherre kostnader få skena likt Gummifabrikens renovering och tillbyggnader.

Lite ironiskt kan man tänka att ”Västra skolan” som kommunen med samma politiska upptåg sålde billigt ut : För den skola dömdes ut för att aldrig fungera som skola. Blev både till privata aktörers skola som sedan skvalpades med elever tillbaka till kommunen till en hör och häpna till en dyr hyra. Numera har elever från Trälleborgs skolan slussats dit.
Vi har i kommunen ”tankenötter” som kan ställa till det för att kamma hem ”skattepengar” från vanligt folk, som åker på att betala för deras mindre vetande och kunnande med diverse konsultande utan ansvar.
Borde vara på tiden att kostnadseffektivisera även i de politiska leden.

Mycket bra beslut!
För oss som är lite nostalgiska så vore det väldigt trevligt att en sista gång få vandra fritt och minnas lokalerna innan de rivs.
Hade inte det varit roligt att kunna erbjuda oss gamla elever?
David kanske kan luska i det här och föreslå?

Kommentarsfunktionen är stängd