Nyheter

(S) debatterar skolan

Nyheter Socialdemokraterna har genom kommunalrådet Ulla Gradeen och hennes efterträdare, Azra Muranovic samt David Huynh delgivit oss en motion om skolan som är ställd till kommunfullmäktige och som vi publicerar här i sin helhet. Har ditt parti skrivit en debattartikel? Skicka den i så fall till redaktionen@vmo.nu så kommer vi med största sannolikhet att publicera den i vår tidning.

Azra Muranovic har tillsammans med Ulla Gradeen och David Huynh skrivit en interpellation som Värnamo.nutagit del av och publicerar i dag.

”Skollagen är tydlig på att utbildningen ska vara likvärdig.

”Alla ska, oberoende av geografisk hemvist och sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning i skolväsendet”. Man ska ta hänsyn till barns och elevers olika behov, ge stöd och stimulans så att de kan utvecklas så långt som möjligt.

Vår uppfattning är att detta inte kan anses uppnås i vår kommun. Att vi politiskt förtroendevalda har intresse och förslag inom utbildningen och dess genomförande, är inte att detaljstyra utan att istället peka på möjligheter. Tillgången till utbildning och det livslånga lärandet är en förutsättning för tillväxt och hälsa.

Härmed yrkar vi att Barn- och Utbildningsnämnden får i uppdrag att:
1. Redovisa hur arbetet görs för att alla elever ska uppnå behörighet till att söka gymnasieprogram.
2. Samtredovisahurlikvärdighetenkanförbättras inom grundskolan.

(S) Vision: Värnamo, en framtidskommun för alla
Övergripande mål: Jobb och framtidstro; ”Verksamheten i Värnamo Kommun ska främja fler och bättre jobb” Ansvar för kommande generationer; ”Verksamheten i Värnamo Kommun ska på ett meningsfullt och långsiktigt hållbart sätt främja trygg och skapande miljö”.
Pålitlig samhällsservice; ”Verksamheten i Värnamo Kommun ska på ett ansvarsfullt och hållbart sätt möta medborgarna”    

I flera av debatterna i Kommunfullmäktige poängterar den nu sittande Allianspartier att man inte vill ”detaljstyra skolan” och att det är upp till rektorsområdet om man vill införa några nya eller förändrade åtgärder. Också vi Socialdemokrater har stor respekt för den kunskap och profession som personalen inom Barn- och Utbildningsförvaltningen har.

Vi anser att det ibland är tid och resurser som inte räcker till i den omfattning man önskar. Men det innebär inte att vi som förtroendevalda helt avstår från att peka på och föreslå förbättringar som i första hand gör det bättre för barnen och ungdomarna. För barnet ska det inte vara ett lotteri att råka hamna i ett rektorsområde som jobbar proaktivt eller inte.

Vårt mål är att alla elever ska nå kunskapsmålen i grundskolan och bli behöriga till gymnasieskolan. Undervisningen skall utformas så att teori kompletteras med kultur och skapande eftersom detta stimulerar den kreativa förmågan. Både skolans lokaler och skolgården skall utformas så att de medverkar till folkhälsa och kreativitet. Både pojkar och flickor skall kunna tillgodogöra sig de kunskaper man behöver för att kunna gå vidare i livet.

Skollagen är tydlig på att utbildningen skall vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, att utbildningen skall vara likvärdig, att alla barn ska ha lika tillgång till utbildning utifrån sina olika behov osv. Skolverket administrerar också statsbidrag för insatser som leder till att öka andelen elever som blir behöriga till gymnasieskolans nationella program. Att det finns brister i Värnamo kommun kan man bland annat se genom att IT-vanan skiljer till följd av att olika skolor har olika teknisk mognad samt olika IT-verktyg. Samt att det skiljer så stort mellan grundskolorna (från 70,1% – 86,8% år 2017) i andel av elever i åk 9 som uppnått kunskapskrav i alla ämnen. ”
Värnamo den 23 april 2018 Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen Genom
Ulla Gradeen, David Huynh och Azra Muranovic

Taggar

Dela