Nyheter

Ronja har spänt framtidens båge

Nyheter Bågskytteförening i Vaggeryds kommun stärker upp med ungdomar inför framtiden

Ronja Jörgensen där hon trivs bäst - i bågskyttelokalen

Vi möter upp Ronja Jörgensen från Vaggeryd i bågskyttelokalen på Fabriksgatan i Skillingaryd. Snart ska Ronja och hennes pappa Kenny åka till Värnamo för träning, men vi får en liten pratstund med 14-åriga Ronja som brinner för sin sport – bågskytte.

Hur kom du i kontakt med bågskytteföreningen?
– En kompis började här och jag fick hänga på och testa en gång. Jag fastnade direkt, säger Ronja och visar bågens alla finesser.

I snart tre år har hon varit aktiv i föreningen och som utövare får börja skjuta båge när man är tio år. Varför är det tioårsgräns, frågar vi ordförande för föreningen, Mårten Kursten.

– Det har med koordination att göra, kommenterar Mårten.

I Bågskytte finns det ett flertal olika grenar och är man ej fyllda 13 år ingår skytten i ”knatteklassen”, 13–16 år blir det ”kadettklassen”, 16–21 år är man junior innan man ingår i ”elit” eller ”motionsklass”. Som 50-åring kan man vara med i ”masterklass” och är man 60 år fyllda finns det plats i ”veteran”.

Men vi återgår till Ronja…

– Sedan ett år tillbaka har jag en egen båge, det är en compoundbåge som är av aluminium och kolfiber och heter PSE. Tidigare hade jag en båge med trästam. Den långa här, säger Ronja och pekar på bågens utstick heter stabben och meningen med denna är att den ska luta mer framåt och då står man mer stabilt när man ska skjuta, berättar Ronja och fortsätter att den här bågen håller rätt länge men service ska göras och vissa delar byts ut vid underhåll.

Vilken är din främsta framgång?
– Det var i september när jag blev distriktsmästare hemma i Vaggeryd. Det var väldigt roligt, menar Ronja och får medhåll av pappa Kenny.

Vad är det roligaste med din sport?
– Allting egentligen. Just nu i coronatider kan jag inte ta med kompisar för att prova-på hos oss och visa hur roligt det här är. Men jag kan garantera att det är verkligen jätteroligt och alla borde prova, menar Ronja.

Kenny Jörgensen, pappa till Ronja, instämmer.

– Ja, det är här är jättekul. Jag hoppas att Ronja håller i och fortsätter med sporten. Hon har en bra grund, får träna mycket – och håller hon i, kan hon gå långt, kommentar Kenny.

I Bågskytteföreningen finns fem aktiva ungdomar samt strax under tiotalet ”äldre” aktiva som tävlar. Mellan september och mars finns skyttegänget i lokalen på Fabriksgatan i Skillingaryd. Övrig tid på året är det träning utomhus vid Friluftsgården i Vaggeryd.

– Önskvärt hade varit om vi hade kunnat vara på samma ställe både under sommar och vintersäsongen, bland annat för att få ungdomarna att stanna kvar hos oss. Det kan underlätta träningen en del när man samlas på ett ställe. Jag har varit ordförande i tre år, är egentligen en gammal skytt när jag var tonåring, men tog bara ett 30-årigt uppehåll, innan jag började igen, säger Mårten Kursten med ett leende.

Mårten är ordförande för föreningen som har knappt ett 50-tal medlemmar och som bildades 1980.

– Vi hade tänkt att fira 40-årsjubileum i år, men som med allting annat får även vi skjuta upp vårt firande till framtiden, säger Mårten.

I bågskyttelokalen på Fabriksgatan är skytteavståndet 18 meter. Är man knatte gäller 12 meter till tavlan. När bågskyttarna är ute på fält är det vanliga tavlor som är uppsatta i skogen, eller det som är populärast, att sikta på djuren som finns uppställda i skogen utanför Friluftsgården.

Peter Linden berättar mer:

– Jag tävlar i Bågjägarna. Det är en tävling en gång om året där man först få gissa avståndet, som kan vara upp till 60 meter, mot ett 3 D-djur i skogen. Tävlingen kan gå ut på att sitta ner på en stol och skjuta, vilket kan vara svårt att få upp bågen, man kan gå ner på knä och skjuta, det här är mer jaktliknande tävlande. Om man inte träffar vitala delar av djuret kan man få minuspoäng. Då är det bättre att hålla inne och allt går ut på strategi och kunna hantera sin skjutförmåga. Det är den roligaste formen av tävlande inom bågskytte. Man ska kunna avståndsbedöma, vilket inte är helt enkelt alltid, man ska stå på jämnt underlag och kunna behärska olika situationer i skogen. Man måste veta hur sin pilbana ser ut. Det är väldigt många fler faktorer som spelar in än att bara att stå och skjuta på ett kort, kommentarer Peter Linden.

Det finns en rad olika skyttetekniker såsom klassisk, tavelskytte där skogsrundor och fältskytte ingår, compound, fristil, långbåge och jaktskytte samt 3 D-skytte.

På Svenska Bågskytteförbundet finns att läsa:

Bågskytte är en idrott man kan utöva året runt. Bågskytte är en teknisk idrott, man behöver inte vara fysiskt stark för att bli en duktig bågskytt. Personer med funktionsnedsättning kan oftast delta på samma villkor som alla andra. Idrotten är också anpassad så att det finns pilbågar som passar dig oavsett om du är stor eller liten, lång eller kort, kille eller tjej, är en utmärkt familjeidrott och passar således alla oavsett ålder.

Här kan ni läsa om Ronjas främsta resultat

Ronja, som går på Hjortsjöskolan i Vaggeryd, minns sin finaste framgång som distriktsmästare. Fler mål är i sikte!

Taggar

Dela