Nyheter

Röd-gröna oppositionen debatterar sjukvården

Nyheter Länets sjukvård är en ständig källa till debatt. Här följer en debattartikel, inskickad av det tre partierna som ingår i den röd-gröna oppositionen:

De rödgröna partierna kräver stopp för nya vårdplatsneddragningar.

Det senaste året har antalet vårdplatser på länets tre sjukhus minskat. Resultatet har blivit ett markant ökat antal överbeläggningar. Med anledning av detta kräver Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att Region Jönköpings län sätter stopp för nya neddragningar av vårdplatser.

I det senaste numret av Dagens Samhälle framgår det att antalet överbeläggningar på sjukhusen i Sverige ökat med 30 procent det senaste året. Konsekvenserna har bland annat blivit ökade ohälsotal och att personal lämnar sjukvården.

Samma tendens finns även i Region Jönköpings län. Siffror visar att överbeläggningarna på länets tre sjukhus ökat under 2016 jämfört med 2015.

Överbeläggningar i antal dygn har ökat från 1856 till 5290 jämfört med augusti förra året enligt Delårsrapporten 2016:2.

– Vi har under en längre tid sett ett ökat antal neddragningar av vårdplatser. Detta får konsekvenser för både personal och patienter. Vi anser därför att det behöver sättas stopp för ytterligare neddragningar av vårdplatser i nutid, och vill att regionen gör en riskanalys av vad de neddragningar som genomförts inneburit, säger det socialdemokratiska regionrådet Marcus Eskdahl (S).

– Vi känner oss övertygade att neddragningen av vårdplatser bidrar till ökad stress och ohälsa hos personalen och är oroade för patientsäkerheten säger Annica Nordqvist (MP).

– Antalet vårdplatser måste utgå från behovet i vårt län och inte vilket riksgenomsnitt som gäller säger Mikael Ekvall (V).

Mellan 2015 och 2016 drog Region Jönköpings län in 67 vårdplatser enligt Delårsrapporten 2016:2. Samtidigt planeras ytterligare neddragningar under nästa år.

Marcus Eskdahl (S), regionråd i Region Jönköpings län,

Annica Nordqvist (MP), gruppledare i Region Jönköpings län,

Mikael Ekvall (V), gruppledare i Region Region Jönköpings län.

Taggar

Dela