Nyheter

Replik angående försäljningen av Mariakyrkan

Nyheter "Börja med att sälja prostgården eller församlingshemmet!" Det menar församlingsbor, som i en insändare motsätter sig försäljningen av Mariakyrkan.

Till kyrkoherde Pär-Magnus Möller.
Du informerar att du och personalen är frustrerade över att beslutet dröjer angående avyttringen av Mariakyrkan. Vi som församlingsmedlemmar är frustrerade över din ivriga kamp att så snabbt som möjligt sälja Mariakyrkan.

Börja med att sälja prostgården eller församlingshemmet! Kyrkorna är väl det sista man säljer. De säljs endast vid en verklig kris. Var finns den ekonomiska krisen i det rika pastoratet  Värnamo?

Mariakyrkan är ett andligt hem och en oas för troende och alla som vill komma. Många är dem som fått upprättelse och nytt liv i gemenskapen. Vi är många som sedan 1977 döpt våra barn i Maria, varit med i söndagsskolan och barn- och ungdomsarbete, där vi som  föräldrarna också deltog i gudstjänstlivet.

Det är ett stort svek för kommande generationer och för alla oss som bor i området. Mariakyrkan har även en viktig social funktion, där vi möter människor som bor på Vråen som kan bygga relationer och bli delaktiga i en god gemenskap, så som vi också gjort.

Öppna Mariakyrkans dörrar för GEMENSKAP, gudstjänster, sopplunch, café och barn- och ungdomsverksamhet.

Församlingsbor som har fått förmånen att vara med

Taggar

Dela


8 reaktioner på Replik angående försäljningen av Mariakyrkan

Kul att den ska säljas! Vråenborna vill ha något roligare tillhåll än kyrkan. Om jag vinner budgivningen så har jag planer på att starta en rejvklubb.

Lite andra tankar om nu ekonomin är dålig i pastoratet.
Överlåt Nydala till stiftet. Stycka av och sälj Fryele församlingshem, bygg i stället en samlingslokal längst ner i kyrkan. Titta hur man gjort i Ås och Pjätteryd.
Vid minnesstunder och liknande kan man säkert hyra in sig i missionshuset eller skolan.

Bygg en samlingslokal i anslutning till uppståndelsekapellet och håll minnesstunder där.

Sälj församlingshemmet i centrala Värnamo och lokalisera ut alla anställda i församlingsnära tjänster till Mariakyrkan och St Johannnes. Det är endast nära människor ni kan nå dem.

Låt verksamhet med öppen förskola, mini, juniorer, KU, unga ledare med flera få blomstra i dessa kyrkor. Det är även nära för dem som behöver diakoni, steget är stort att ta sig till församlingshemmet med sina både fysiskt och bildligt talat tunga dörrar.

Låt nattvarden flöda i stora kyrkan och drick kaffe i kafé rättvists lokaler men låt kvarterskyrkorna utveckla sig efter människors behov och var öppen för olika typer av gudstjänstgemenskaper…

Lämna över Nydala till stiftet, den kyrkan har ett kulturhistoriskt värde med riksintresse, men mycket få gudstjänstbesökare. Det är en utmärkt kyrka för till exempel konserter, men som måste vara galet dyr i underhåll och drift sett till nyttjandegrad.

Värt att notera är att Nydala är den kyrka som kyrkofullmäktiges ordförande Lennart Persson (som i artikeln driver på försäljningen av Mariakyrkan) tillhör. Det känns märkligt att sätta sig över andras liv på det viset. Med hänvisning till ekonomin krossar man vårt hopp om att få leva församlingsliv i Mariakyrkan.

Men tänk efter, den här kyrkan har varit öppen och tillgänglig året om, och har fungerat som en kyrka med låga trösklar där människor har fått komma till tro. Nydala är stora delar av året kall och stängd, vilket är viktigast? Människor eller museum?

Vad har hänt ekonomiskt?
Sälj prästgården. I dessa pysseltider är det ett utmärkt objekt. Drar in mer än att sälja kyrkan.

Ledsamt så ledsamt fick min kristna tro och väg via Maria kyrka. Tar de bort kan det lika gärna kvitta att vara medlem i Svenska kyrkan. Sälj hellre prästgården. Värnamo pastorat är en rik församling.

Är det inte viktigare att fundera över de senaste årens förändringar. För ett par år sedan när Mariakyrkan var en distriktskyrka var det bra fart på verksamheten. Vad hände sedan?

Håller med de skrivande församlingsborna som sörjer sin kyrka. Det stora ärendet gäller i förlängningen inte bara Mariakyrkan utan även Johanneskyrkan, och det handlar om mer än byggnader.

Pratet om gemenskap är idag tomma ord, i själva verket har all personal, – även den själavårdande – placerats i församlingshemmet bakom extremt begränsade besökstider – som hos en myndighet. Relationerna med oss utanför kallnar mer och mer.

Finns det någon som vill ge oss levande församlingsliv tillbaka i Maria- och Johanneskyrkorna? Med det menas präst och diakoner på plats, som vill lära känna oss och skapa gemenskaper igen? Vi ser dem på bild ibland, och saknar dem. Saknar de oss eller vill de ha det så här? Är det församlingsliv värt namnet?

Varför kan inte kyrkoherden i Värnamo bo i ett ”vanligt”hus som de flesta andra gör ? Innan man börjar sälja av kyrkor vilket är den absolut sista åtgärden man tar till så tänker man till en gång till..vad tillför en kyrka? Gemenskap, tillhörighet, ett andligt hem för kyrkliga sammankomster som absolut behövs på Vråen! Mariakyrkan behövs för att i ett litet område som Vråen få alla människor att känna en tillhörighet i samhället. Öppna upp istället för stäng igen, en kyrka för alla eller är det bara tomma ord ..solidaritet, gemenskap ..?
Eva

Kommentarsfunktionen är stängd